Lotte Friis - Om Danmarks bedste langdistancesvømmer nogensinde

Fighteren. Sådan er titlen på Lotte´s selvbiografi om sig selv i den eneste bog om en dansk svømmer, der nogensinde er lavet. Både titlen og det at Lotte har skrevet den eneste danske selvbiografi som svømmer, viser Lotte´s store format. Et format som kickstartede den danske guldalder i svømning med hendes OL-bronze i 2008 (den første svømme OL-medalje i 20 år) og derefter fortsatte med to verdensmester titler på henholdsvis 800 fri i 2009 og 1500 fri i 2011. Dette krydret med en verdensrekord på 1.500m crawl gør Lotte til en af danmarks absolutte svømmedronninger nogensinde – Og medlem af Dansk Idræts Hall Of Fame som kun én ud af to svømmere.

Lotte Friis - Om Danmarks bedste langdistancesvømmer nogensinde
Indholdsfortegnelse

Året er 2009. Datoen er d. 1. August. Ingen dansker har nogensinde vundet et verdensmesterskab på langbane i en olympisk disciplin. Sådan er realiteten for Lotte Friis, da hun står bag skamlen i Rom foran sit livs finale.

Udover at Lotte selv nok håbede på det, så var der ikke ligefrem mange andre der turde håbe på et dansk stykke idrætshistorie. Lote havde da også kun kvalificeret sig til finalen i 5. Bedste tid på en ”tung og besværlig” måde ifølge hende selv. Herefter tog den danske landstræner, Paulus Wildeboer, fat i Lotte og gav en større peptalk. Nu skulle det være. 

Og det hjalp tilsyneladende. For Lotte kunne dagen efter se sig selv være godt med 300 meter ud af de 800 meter. Hende og træneren, Paulus, havde netop lagt en taktik om bare at holde trit med de to briter Joanne Jackson og Rebecca Adlington, og det gjorde hun. Men der var mere i tanken, så efter efter de første 300 meter satte Lotte farten op og lagde sig dermed for første gang i front. 

Og den front holdte hele vejen mod de 800 meter om end spændingen blev stor specielt til sidst. Dette vidner den danske kommentator, Morten Hausborg, kommentering også om – men mest af alt hvor vild den her præstation var af Lotte. Som den første danske nogensinde.

Lotte Friis svømmekarriere – Hurtigt fortalt

Som 12-årig deltager Lotte Friis til sit første danske mesterskab i svømning. Umiddelbart var Lotte en lille uskyldig pige dengang, som mange af de ældre og mere erfarne piger nok ikke forventede det store af. Ingen vidste jo hvem Lotte var? Det kan jeg så love for de vidste efter dette mesterskab. For med hele 3 guldmedaljer, og dermed 3 titler som dansk mester, som bare 12 årig, så var vejen for en glorværdig karriere allerede lagt herfra. 

Derefter ventede et par år på de danske junior-landshold, hvor det bla. blev til flere nordiske junior titler inden OL 2004 ventede. I hvert fald kvalifikationen dertil.

Lotte Friis var stadig meget ung, kun 16 år, og OL i 2004 føltes allerede helt vildt. Et halvt år tidligere havde hun fået sit internationale gennembrud som seniorsvømmer med en EM sølvmedalje. Men på trods af det gode resultat, så glippede OL-kvalifikationen for Lotte. Heldigvis ventede der en langt større OL-oplevelse allerede 4 år senere, men i øjeblikket var det sikkert en stor nød at sluge.

Watery korte svømmefødder - Shimmer - Mørkeblå

Watery korte svømmefødder - Shimmer - Mørkeblå

199 kr.245 kr.
(11)

3.82/5

Året efter, i 2005, deltog Lotte ved sit første VM på Langbane. Indtil her havde Lotte nærmest konsekvent rykket sig positivt frem ad mod verdenseliten. Men umiddelbart efter VM kom det første rigtige tilbageslag – nemlig en skade i knæet.

Lotte havde gennem flere år haft problemer med lige netop dette knæ, da det ene ben altid har været ca. 1,5 cm. Længere end det andet. Og der umiddelbart efter VM gik det så ud af led, hvorfor en operation var nødvendig. Denne gennemgik Lotte i December 2005, hvorefter et længere genoptræningsforløb var nødvendig indtil Lotte igen i starten af 2007 var tilbage på allerhøjeste træningsniveau.

Også ventede de store resultater lige rundt om hjørnet.

I sommeren 2007 kvalificerer Lotte sig igen til VM på Langbane, hvor hun bla. ender i sin første VM-finale – og samtidig kvalificerer sig til det næstkommende OL i Beijing et år senere. Et par måneder tidligere havde hun dertil sat nordiske rekorder på både 400, 800 og 1500 fri på kortbane i så hurtige tider som 4.03,67 , 8.18,01 og 15.53,22. Hendes første (men bestemt ikke sidste) af slagsen.

Som et resultat af disse blev Lotte også i Januar 2008 kåret som ”Danmarks Olympiske Håb” – En pris der gives til en man håber kan tage Olympiske medaljer hjem til Danmark indenfor nær fremtid.

Derefter ventede en ungdomsuddannelse, der skulle gøres færdig. Denne blev Lotte færdig med få måneder før afrejsen til OL i Beijing 2008. Også ventede det største mål for Lotte – det mål der var glippet 4 år tidligere, men altså ikke dennne gang.

Watery korte svømmefødder - Fisher - Sort
Vælg størrelse
-20%
🔥
Testvinder
Se størrelser
(35)

235 kr.

285 kr.

Watery motions svømmebriller - Raven Active - Sort/smoke
-29%
(51)

205 kr.

289 kr.

Watery trekantede badebukser til mænd - Budgie Eco - Sort
Vælg størrelse
-17%
🔥
Testvinder
Se størrelser
(14)

239 kr.

289 kr.

Watery badehætte - Signature - Sky Blue
🔥
Testvinder
(103)

59 kr.

 

En af højdepunkterne ved netop OL er den store åbningsceremoni. Denne havde Lotte´s træner faktisk rådet Lotte til ikke at deltage i, fordi det passede dårligt med forberedelserne til hendes svømning, men hun valgte alligevel at tage med – for sådan en oplevelse får man ikke bare lige igen?

Også kom dagene hvor 800 fri skulle svømmes i den kæmpe store WaterCube Arena i Beijing. Uden nogen forventninger til medalje fra hverken hende selv eller andre, så formåede Lotte at svømme sig i finalen i tredje bedste tid i så hurtige som 8.21.74 minutter – Lotte selv havde egentligt bare håbet på en tid omkring 8.24.

Men der var mere i Lotte. I finalen var hun fra start lidt efter de andre og ikke mindst den tredje plads der gav en OL-bronze medalje. Sådan var det også med kun 50 meter igen, hvor hun stadig var nede som nummer 4 – på det tidspunkt over 2 sekunder fra 3. pladsen. Men en helt uvirkelig slutspurt betød at Lotte 50 meter senere kunne slå hånden i kanten otte hundreddele foran 4. Pladsen – og dermed vinde den første danske OL-medalje til en svømmer i 20 år.

Derefter fulgte det verdensmesterskab, hvor Lotte en gang for alle skulle op på toppen af dansk og international langdistance svømning. Og det kom hun. Næsten til at starte med i hvert fald. For først ventede en 1500 m fri, hvor hun fik tilkæmpet en sølv-medalje. Hendes første VM-medalje nogensinde. Derefter kom den nærmest legendariske 800 m. fri finale, hvor Lotte længe kæmpede om guldet med to briter, indtil hun til sidst kunne slå hånden i pladen et halvt sekund foran de to andre andre. Dermed blev Lotte den første danske verdensmester på langbane nogensinde.

Efter den forløsende sejr, så stod Lotte pludselig med stort set alle de sejre man kunne have som svømmer. Uden at hvorfor, så valgte Lotte umiddelbart efter de store sejre at deltage i det hypede Tv-program Vild Med Dans, hvilket mange udefra kritiserede – for nu var hun endelig på sit absolutte top, også blev fokusset alligevel fjernet væk fra svømningen.

Men Lotte Friis kom heldigvis stærkere ud af Vild Med Dans. Dette viste hun både ved EM i 2010, hvor hun vandt 800 og 1500 m fri, og ved det efterfølgende VM på langbane i 2011, hvor hun nu var forsvarende verdensmester på 800 fri. Den titel blev desværre ikke forsvaret, da hun endte på en 2. Plads – til gengæld gik hun et trin op af trappen på 1.500 m. fri, hvor hun dermed for første gang på den distance kunne kalde sig verdensmester.

Watery badedragt til damer - Swim Rider Solid - Orange

Watery badedragt til damer - Swim Rider Solid - Orange

195 kr.369 kr.
(23)

4.48/5

Også ventede OL igen. Med så succesrige år, hvor Lotte havde vundet medaljer ved alle internationale mesterskaber siden OL-medaljen på distancerne 800m og 1500m fri, siden sin OL-Bronze fire år tidligere, så var der mildest talt store forventninger til Lotte, da OL i London 2012 stod for døren. Sådan var det også for hendes svømmekollega og veninde, Jeanette Ottesen. Faktisk var det de to svømmere, der var Danmarks to største, og mest sikre, medaljekort ifølge flere bookmakere.

Det startede da også ganske fint for Lotte. I Indledende på 800 fri var hun kun otte hundreddele efter hjemmebanefavoritten, Rebacca Adlington, og hele to sekunder foran nummer tre, den 15-årige Katie Ledecky fra USA, som ingen hidtil havde hørt om. Det lignede altså en sikker medalje. Og at guldet ville gå til enten Lotte eller Rebacca. Som Lotte selv beskriver det:

”Den distance jeg havde vundet bronze på til OL i Beijing fire år tidligere, den finale jeg havde tænkt på, drømt om, åndet for og træning til, det der havde været hele mit liv i flere år”

Og starten gik så. Desværre fanget på det forkerte ben, som Lotte selv siger. Den unge amerikaner, som ingen før OL havde hørt om, startede løbet i hæsblæsende tempo og med guldet i baghovedet følte Lotte at hun var nødt til at følge med. Det slog tilbage allerede ved 600 meter, hvor det slet ikke gik længere. Alle svømmede forbi hende nu. Da de 800 meter var svømmet stod et fem tal ud for Lotte Friis på scoretavlen – 9 sekunder bagved guldet og 3 sekunder fra bronzen. Det var en grædefærdig Lotte der mødte først hendes træner gennem de sidste 4 år, Paulus Wildeboer, dernæst Rikke Møller Pedersen og til sidst familien, der havde fulgt løbet fra tilskuerrækkerne.

Nu var Lotte først i vildrede: ”Skulle jeg stoppe med at svømme, begynde på en uddannelse og leve et normalt liv? Eller skulle jeg fortsætte min svømmekarriere et andet sted?”

Resultatet blev det sidste. Lotte rykkede de trygge teltpæle op i Danmark og flyttede ned til Nice, for dagligt at kunne træne med stærke franskmænd som Camille Muffat og Charlotte Bonnet. Her trænede Lotte frem mod VM på Langbane i Barcelona 2013, hvor det blev til endnu et sæt medaljer – to sølvmedaljer efter kometen Katie Ledecky. Lotte var endda under verdensrekorden på den helt lange distance, hvilket viste at Lotte i den grad var tilbage og svømmede hurtigere end nogensinde.

På hjemmebanen til EM på kortbane i slutningen af 2013 viste Lotte også foran danskerne at hun stadig kunne vinde medaljer hjem til Danmark. Således blev det til to sølv-medaljer om end det ikke blev til den guld hun havde håbet på.

Så nærmede VM på langbane i 2015 igen. På det tidspunkt havde Lotte allerede svømmet 1,5 år i USA i Baltimore under den legendariske træner, Bob Bowman, der stod bag Michael Phelps legendarisk mange OL-medaljer. Derfor gik Lotte også ind til dette VM med store forhåbninger – for nu var der igen kun ét år til det afsluttende OL for Lotte.

Desværre blev dette VM starten på en række af skuffelser. Således kom Lotte hjem uden en eneste medalje. Dette for første gang siden den første kom i hus i 2009. Det blev nemlig kun til en 4. Og 5. Plads i de to lange crawl løb.

Således var alt fokus nu rettet ind mod Ol i Rio 2016 et år senere. Nu skulle hun gøre op med den kæmpe store skuffelse 4 år senere, denne gang var forventningerne til medaljer fra danskerne og medierne  knap så store. Desværre blev OL 2016 heller ikke meget bedre for Lotte. Det blev således til en 7. Plads i favorit-distancen 800 fri.

Men det var en helt anden Lotte pressen mødte efter finalen end fire år tidligere. Denne gang let til latter:

”Jeg kom i finalen og blev ikke nummer otte, som er den evige joke på vores hold” med henvisning til kollegaerne Jeanette Ottesens og Rikke Møller Pedersen der begge besatte sidste pladsen i deres respektive finaler.

Dermed sluttede Lotte´s OL karriere, som startede 8 år tidligere med den første OL-medalje til en svømmer i 20 år.

Nogle måneder senere, i April 2017, kunne Lotte Friis så offentliggøre, at hun nu endelig har trukket sig fra bassinet. Der var ikke mere benzin til bålet.

Med svømmekarrien sluttet ventede en ny hverdag udenfor svømmehallen. Den lever Lotte i dag med sin forlovede i Århus, hvor hun nu laver Radio på P4.

Og som kronen på værket, så blev Lotte friis i januar 2019 som den kun anden svømmer i historien, optaget i Sportens Hall Of Fame, til den store sportsgalla. En pris der kun er forbeholdt de mest betydningsfulde og succesfulde sportsfolk i Danmark – og heriblandt er vores alle sammens Lotte.

FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT

Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.

Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!

Succes!

Bio – Lotte Friis

 • Født d. 9. Februar 1988
 • Er 183 cm. Høj
 • Voksede op i Blovstrød
 • Svømmekarrieren startede i SigmaSwim
 • Student fra Marie Kruses Gymnasium i 2008
 • Primære discipliner: 200m, 400m, 800m og 1500 m fri-svømning
 • Største resultat: OL-bronze i 2008 og Verdensmester på 800 fri 2009 og på 1.500 fri 2011.
 • Har vundet 23 internationale medaljer ved EM, VM og OL

Bliv ligeså god til crawl-svømning som Lotte

Svømning handler om effektivitet – ikke nødvendigvis at det er kønnest. Det er Lotte Friis et synligt bevis på og har været det gennem adskillige år. Således har Lotte med sin crawl formået at slå verdensrekord, vinde adskillige verdensmesterskaber og tilmed en OL-medalje.

Disse er alle sammen blevet vundet på de to lange crawl distancer: 800 m fri og 1500 m. fri. Her er det allervigtigste effektivt for at kunne holde ud over sådan en lang distance.

Dette har Lotte formået – blandt andet på grund af en meget høj albue under vandet, en effektiv fremføring over vandet og en naturlig og konstant bevægelse.

Hvordan du kan komme til at svømme ligeså effektivt fortæller Lotte om i nedenstående video. Her giver hun dig sine 5 bedste ting du skal fokusere på i din crawl svømning, hvilke 3 crawl øvelser hun selv foretrækker og til sidst hvorfor hun er blevet særlig god til lang distance crawl.

Vil du nu også læse om Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen?

Hos Watery har vi indgået et stærkt samarbejde med både Lotte Friis, som du lige har læst om, Jeanette Ottesen og Rikke Møller Pedersen. 

Og faktisk har vi skrevet ligeså gennemgående reportager om de to sidstnævntes karrierer. Og jeg skal hilse og sige at de er MINDST ligeså spændende (og der finder du også unikke video-fortællinger og tips-og-tricks til din svømning). 

Du finder og læser om Rikke Møller Pedersen her

Du finder og læser om Jeanette Ottesen her

Jeg ville blive rigtig glad, hvis du havde 30 sekunder tilovers og ville lægge en kommentar lige herunder med dine tanker om vores samarbejde med Lotte, Jeanette og Rikke, måske din mening om vores videoer og evt. hvad vi kunne have gjort bedre :)

Til sidst er der bare at sige: Tak for at du læste helt herned. Håber du syntes det var spændende og lærte en ting eller tre om Danmarks bedste langdistance svømmer nogensinde. 

Watery badesko til voksne - Perk - Sort
Vælg størrelse
-17%
Se størrelser
(42)

115 kr.

139 kr.

Watery Combo snorkelsæt til voksne - Cliff - Grøn
Vælg snorkel taske - 2-set pvc sort
-12%
Se størrelser
(11)

265 kr.

300 kr.

Watery microfiber håndklæde - Eco Nebraska - Sand
-21%
🔥
Testvinder
(53)

225 kr.

285 kr.

 

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
 • Søgeresultater
 • Produkter

Søgeresultater

  Ingen resultater for ""

  Spørg vores kundeservice

  Ring til os

  71 74 71 94

  Skriv til os

  support@watery.dk

  Åbningstider

  Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

  Chat med os

  I højre hjørne