Jeanette Ottesen – Om Danmarks mest vindende sportsudøver

Verdensmester, olympisk medaljetager, 4 gange OL-deltager, Europamester, Europarekord-holder – og senest mor. Jeanette Ottesen har mildest talt prøvet lidt af hvert gennem 16 år som en del af den internationale svømme-top. Hvad der har drevet Jeanette, hvad der står som den største sejr og hendes svømmekarriere fra 12 årig nybegynder til verdensmester får du alt sammen historien om her. Tilmed i et eksklusivt video-interwiew.

Jeanette Ottesen – Om Danmarks mest vindende sportsudøver
Indholdsfortegnelse

I 2001 stod en kun 13-årig pige klar på kanten til at springe i vandet til sit første internationale mesterskab - Ikke i Danmark, men i Spanien. Langt væk fra mor og far, den hjemmevante svømmehal og kartofler og brun sovs. Alt var anderledes. Men ikke desto mindre blev disse mange uvante-rammer taget i stiv arm, så flere finale pladser kunne svømmes hjem af den lille pige. De første finaler ud af flere hundrede vel at mærke.

 

Den pige i 2001 var Jeanette Ottesen. Mesterskabet var Ungdoms-OL. Og kun 1 år tidligere var Jeanette startet til svømning.

For her starter (svømme)historien om Jeanette. I 2000 med en Jeanette på så 12 år.

Uden nogen svømme-baggrund udover de obligatoriske leg-og-plask svømmeture på ferierne og i svømmehallen, starter Jeanette til svømning på et ugentligt svømmehold. På dette nye hold viser det sig så faktisk at hun er én af de ældre børn, mest af alt fordi de fleste starter til svømning som 7-8 årig hvorfor hendes jævnaldrende allerede er langt bedre end Jeanette og dermed oppe på de bedre svømmehold.

Men det er vist ikke nogen overraskelse, at Jeanette Ottesen ret hurtigt indhenter det forsømte.

For med ”naturlig flow i vand”, som Jeanette Ottesen selv mener hun fra starten havde, rykker hun fra fiske-holdet over delfin-holdet til talent-1 og i løbet af bare et år at svømme på Lyngby Svømmeklubs første hold.

Også er vi igen fremme ved det første internationale mesterskab, ungdoms-OL, som bare 13-årig for Jeanette Ottesen.

Heldigvis sluttede svømmekarrieren ikke bare her. For resten er dansk idrætshistorie med Jeanette Ottesen som den mest vindende sportsatlet nogensinde.

Interview med Jeanette 16 år senere

Her hos Watery.dk har vi fået et eksklusivt indblik hos Jeanette som person, hendes karriere, højdepunkter og ikke mindst fortællingen fra 12-årig begynder til verdensmester i videoen lige herunder.

Hun afslører også hvordan forholdet til de to andre danske svømmestjerner, Rikke Møller Pedersen og Lotte Friis, gennem de mange år har udviklet sig og hvordan de har brugt hinandens rivalisering til alle tre at blive bedre.

Så kom med bagom Danmarks mest vindende sportsatlet – som hun virkelig er:

Jeanette Ottesens´s svømmekarierre – Hurtigt fortalt

Umiddelbart efter den indledende internationale debut som 13-årig til ungdoms-OL, så gik der ikke mere end 3 år før det rigtige OL ventede for Jeanette.

I 2004, som bare 16-årig, deltog hun nemlig ved sit første OL. Jeanette formåede dog ikke selv at kvalificere sig individuelt, men Dansk Idrætsforbunds bestyrelse valgte at udtage en 4 x 100 m holdmedley, hvor altså Jeanette allerede her var Danmarks hurtigste butterfly svømmer – og dermed kunne tage den plads i holdkappen.

Til selve OL fik hun udover holdkappen lov til at svømme 100 meter fri individuelt, som overraskende nok endte med 17 plads.  Holdkappen endte lige udenfor finalen på en 9. Plads.

Men så var Jeanettes internationale svømmekarriere ligesom startet.

De følgende år fulgte med europæiske mesterskaber, hvor hun allerede i 2004 fik en 4. Plads i 50 meter butterfly – vel at mærke blandt de bedste svømmere i Europa (som bare 16-årig). I

Watery snorkel taske - 3-Set Mesh - Sort
🔥
Testvinder
(2)

55 kr.

 

Watery snorkel taske - 2-Set PVC - Sort
Watery næseklemme - Active - Sort
-20%
🔥
Testvinder
(28)

55 kr.

69 kr.

Watery pullbuoy - Heat - Sort
-13%
(26)

135 kr.

155 kr.

Det næste OL ventede så i Beijing i 2008, hvor Jeanette Ottesen til gengæld til det første OL 4 år tidligere, denne gang var ret erfaren og kendte OL-viben. Dette resulterede i at Jeanette tog sit hidtidige bedste internationale resultat med sig hjem med en 5 plads på 100 meter fri.

Tilbage i Europa svømmede Jeanette i 2009 VM på langbane, hvor det bedste resultat blev en 7. Plads i 100 m crawl.

Det store internationale gennembrud kom dog først to år senere, da hun ved VM på Langbane i 2011 i Shanghai ret så overraskende tog verdensmester-titlen på 100 meter fri – altså den såkaldte dronninge-distance på lige fod med 100 meter løb i atletik.

I en meget tæt finale endte hun med at dele guldet og titlen med hviderusseren Aleksandra Herasimenia, der svømmede de 100 meter på selvsamme 53 sekunder og 45 hundreddele. Det bemærkelsesværdige her er at dette kun var Danmarks anden verdensmester i svømning nogensinde – Lotte Friis er den anden.

I slutningen af 2011 modtog Jeanette Ottesen som et resultat af dette fantastiske resultat prisen som årets svømmer i Danmark

FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT

Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.

Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!

Succes!

Igen er vi så fremme ved et OL år igen, nemlig OL i 2012 i London, hvor Jeanette svømmede både 50 meter fri (semifinale), 100 meter fri (finale) samt holdkappen 4 x 100 m holdmedley (finale). Men dette OL var ikke som de to forudgående.

For som regerende verdensmester på dronninge-distancen bare et år før, så var der mildest talt kæmpestore forventninger til Jeanette og resten af det danske svømmelandshold. Men specielt Jeanette. Disse forventninger havde Jeanette også selv været ude at bekræfte – hun skulle have en medalje med hjem til Danmark.

Sådan endte det desværre bekendt ikke.

7-9-13, så flækkede Jeanettes dragt 10 minutter inden finalen til 100 meter crawl blev skudt i gang. Det stressede Jeanette totalt ud af den og kun fordi dommerne ventede på at den nye dragt kom på, nåede hun frem til startblokken. Den stressede optakt betød dog desværre at Jeanette spurtede ud på de første 50 meter ud af 100, hvorfor hun syrede helt til på hjemvejen.

Dermed endte en kæmpe stor forventning med en ligeså stor skuffelse – og en 7. Plads langt væk fra medaljerne.

Efter OL var spørgsmålet for Jeanette så: ”Gider jeg fortsætte det her i 4 år mere indtil det næste OL?  Jeg har vundet alt undtagen OL, er det det værd at forsøge igen?”

Og heldigvis fandt hun frem til det sidste – at det var værd at give det et forsøg mere.

Dermed var Jeanette klar til VM i Barcelona i sommeren 2013, hvor hun heldigvis fik en stor oprejsning med en verdensmester titel på 50 meter butterfly.

Året efter i 2014 blev det til endnu en titel – nemlig som Europamester på 100 m butterfly og som en del af den danske medley-holdkab. Først nævnte står i dag som Jeanette Ottesens vigtigste sejr ifølge hende selv. Her kom hun nemlig som udfordrer til den nærmest overlegne Sarah Sjostrøm fra Sverige, og ligeså stor skuffelsen to år tidligere til OL var, ligeså stor lettelse var den her sejr for Jeanette. For det viste at hun stadig kunne være med i den absolutte top.

Så nåede vi allerede frem til det efterstående VM på langbane i Rusland. Her kunne hun desværre ikke slå den stærke svensker, Sarah Sjostrøm, igen, hvorfor det blev sølv i både 50 m og 100 m butterfly – denne sekundære placering kan man dog ikke bebrejde Jeanette for, når nu Sjostrøm slog verdensrekord i selvsamme løb.

Nu stod det fjerde OL for Jeanette Ottesen så foran hende. Et OL hvor det nærmest var alt eller intet. Nu skulle det være. Desværre startede mesterskabet på samme måde som det 4 år tidligere – rigtig skidt. Sådan var det for hele det danske svømmelandshold. Jeanette formåede ikke at svømme en medalje hjem i 100 meter butterfly eller crawl, Rikke Møller Pedersen ej heller i 200 brystsvømning, Lotte Friis var langt væk i 800 crawl og upcoming stjernen Mie Ø. Nielsen formåede det heller ikke i 100 ryg.

Watery badehætte - Signature - Mørkeblå

Watery badehætte - Signature - Mørkeblå

59 kr.
(103)

4.73/5

Tilbage var dermed kun den sidste svømmedag, hvor det uvirkelige så endelig skete. Først vandt den hidtil ukendte danske svømmer, Pernille Blume, OL-guld på 50 crawl og allerede ca. 1,5 time senere var hele samlingen med Jeanette, Pernille, Mie og Rikke klar til det sidste løb af dem alle: 4 x 100 m holdmedley. Aller sidste chance for både Rikke og Jeanette. Også lykkedes det ENDELIG. Med en meget tæt kamp til allersidst formåede danskerne at svømme en 3. Plads hjem – og dermed fik Jeanette den OL-medalje hun så hårdt gennem 12 år havde kæmpet for. Nu var samlingen og karrieren fuldendt og dermed ventede der en ny tilværelse væk fra bassinet for Jeanette.

For efter et bryllup, 9 måneders graviditet og ét år væk fra bassinet genoptog Jeanette i starten af 2018 svømmekarrieren med OL i 2020 Tokyo som den ultimative kulmination på 16 år blandt den absolutte svømmetop.

Om hun så kvalificerer sig til OL er endnu uvist. Men til Danish Open 2018 svømmede hun utroligt nok hurtigt nok til at gå under kravtiden på 50 og 100 meter butterfly til det kommende VM i 2018.

Selvom svømme karrieren dermed endnu ikke er færdig, så kan Jeanette Ottesen alligevel se tilbage på en karriere med flest internationale medaljer i Danmark nogensinde – heriblandt en OL-medalje, flere VM-titler, adskillige EM-medaljer og over 100 danske mesterskabs medaljer.

Bio – Jeanette Ottesen

 • Født i 1987
 • Opvokset i Lyngby – og bor i dag i København
 • Tidligere verdensmester på 50 og 100 meter butterfly
 • Medaljetager (bronze) til OL 2016
 • Mest vindende danske sportsatlet nogensinde med +50 internationale medaljer
 • Gift med Marco Loughran
 • Mor til en datter
 • Specialiseret i stilarterne Crawl og Butterfly
 • Svømmer i dag i Farum Svømmeklub (siden 2019)

Bliv ligeså god til Butterfly som Jeanette

Der er ikke nogen tvivl om at Jeanette er et vaskeægte naturtalent til at svømme. Sådan rigtig meget.

Men Jeanettes evner i vandet kommer også af benhårdt arbejde gennem 20 år i vandet.

Disse to faktorer kombineret gør at Jeanette har været verdensmester hele to gange i henholdsvis 50 meter og 100 meter butterfly.

Og nu kan du så lære Jeanettes allerbedste tips til at svømme hurtig og korrekt butterfly – se bare videoen herunder:

Vil du nu også læse om Lotte Friis og Rikke Møller Pedersen?

Hos Watery har vi indgået et stærkt samarbejde med både Jeanette Ottesen, som du lige har læst om, Lotte Friis og Rikke Møller Pedersen. 

Og faktisk har vi skrevet ligeså gennemgående reportager om de to sidstnævntes karrierer. Og jeg skal hilse og sige at de er MINDST ligeså spændende (og der finder du også unikke video-fortællinger og tips-og-tricks til din svømning). 

Du finder og læser om Rikke Møller Pedersen her

Du finder og læser om Lotte Friis her

Jeg ville blive rigtig glad, hvis du havde 30 sekunder tilovers og ville lægge en kommentar lige herunder med dine tanker om vores samarbejde med Lotte, Jeanette og Rikke, måske din mening om vores videoer og evt. hvad vi kunne have gjort bedre :)

Til sidst er der bare at sige: Tak for at du læste helt herned. Håber du syntes det var spændende og lærte en ting eller tre om Danmarks svømmedronning. 

Watery vandtætte MP3 høretelefoner - Storm - Sort
-20%
🔥
Testvinder
(6)

319 kr.

399 kr.

Watery microfiber håndklæde - Eco Nebraska - Mørkeblå
-21%
🔥
Testvinder
(50)

225 kr.

285 kr.

Watery svømmeplade - Streamline - Sort
-24%
🔥
Testvinder
(3)

189 kr.

249 kr.Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
 • Søgeresultater
 • Produkter

Søgeresultater

  Ingen resultater for ""

  Spørg vores kundeservice

  Ring til os

  71 74 71 94

  Skriv til os

  support@watery.dk

  Åbningstider

  Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

  Chat med os

  I højre hjørne