SOMMERUDSALGET ER IGANG! 🌻

Gratis gave i kurven! Udløber om: 👇

00 00 00

SPAR OP TIL +75% | +1000 nedsatte produkter!

Konkurrence Badetøj: En begynderguide til det rigtige

Indholdsfortegnelse

Svømning er en fantastisk sportsgren og konkurrencesvømning kan virkelig får pulsen op på den gode måde. Særligt fordi man som oftest vinder på 100-dele af sekundet, og netop derfor sætter det store krav til det konkurrencebadetøj, man bruger. Er du nybegynder, men gerne vil prøve kræfter med konkurrencesvømning, så er der nogle helt grundlæggende overvejelser, du bør gøre dig.

For godt nok er svømning ikke den mest pristunge sportsgren i forhold til udstyr, men en god konkurrencedragt er dog ikke noget, de fleste bare lige køber. De kan nemlig veksle i pris fra 900,- helt op til 3200,-, hvorfor det er lidt et overkill at investere i det bedste som nybegynder.

Men hvad skal man så gå efter? Og hvor mange forskelle er de egentlig på det billigste og det dyreste. Det kan du nu bliver meget klogere på, når vi gennemgår alt, hvad der for dig som nybegynder er værd at vide om konkurrencebadetøj.

Styr på teknikken

Inden man går ud og investerer tungt i diverse udstyr - og særligt en konkurrencedragt - så er det vigtigt, man har godt styr på de mest basale svømmeteknikker. Selvom meget udstyr er designet til at forbedre din teknik, så kræver det stadig basale færdigheder, for at kunne få det meste ud af dem.

Dette gør sig også gældende for konkurrencebadetøj, da de er designet til kun ét formål - nemlig konkurrence. Derfor kan det heller ikke anbefales, at man bruger dem til at træne i, men den del skal vi nok vende tilbage til. Er du i tvivl eller vil du gerne teste om du nu også har helt styr på det mest basale, så kan du finde 19 gode råd og tips lige her. Kan du nikke genkende til de fleste og føler dig som en fisk i vandet, så er det tid til at finde den rette konkurrencedragt.

Hvad er forskellen på de forskellige konkurrencedragter og -badebukser?

Det allernemmeste svar på det spørgsmål er materialerne… men så nemt er det selvfølgelig ikke bare. For det kommer langt hen ad vejen også an på sammensætningen af de forskellige materialer og særlige design, der er inkorporeret i konkurrencebadetøjet.

Det første man vil opdage, når man får konkurrencebadetøj på, er, at det sidder stramt - meget stramt! Og det er med god grund, for det giver den bedste hydrodynamik. Dermed mindre vandmodstand, højere fart og mindre muskeltræthed. Dog er det ikke den eneste fordel, da det stramtsiddende stof også kan give en god kompression af musklerne, hvilket betyder, at den mælkesyre der ophober sig i musklerne nemmere og hurtigere transporteres væk. På den måde undgår man, at man syrer til. Kompressionen giver derudover en smaller profil i vandet, hvilket også forbedrer hydrodynamikken.

I forlængelse af denne materialesammensætning, skal det også nævnes, at det meste konkurrencebadetøj er vandafvisende og dermed ikke suger vand til sig. Dermed bliver det ikke tungt, og det giver et bedre glid gennem vandet, samt højere hydrodynamik.

En anden stor forskel på konkurrencebadetøj og almindeligt badetøj er materialesammensætningen. Det sidstnævnte består tit at polyester og nylon, der gør dem enormt holdbare og klorresistente - ikke just egenskaber der er vigtig for konkurrencebadetøj. Derfor er de som oftest lavet i polyamid og elastan/spandex, som giver en høj elasticitet. Denne sammensætningen er grunden til, at konkurrencebadetøj kan give sig så meget, hvilket er nødvendigt for at opnå de bedste resultater.

Det er her de forskellige konkurrencedragter- og badebukser adskiller sig fra hinanden. For de billigste konkurrencedragter og -badebukser er lavet i en sammensætning med højt indhold af polyamid og lavere indhold af elastan. Derfor er de også meget mere holdbare, men ikke særlig elastiske. De dyreste er dem indeholder mere elastan, hvilket gør dem enormt fleksible, men ikke særlig holdbare.

Derudover er der også mange andre forskellige features de enkelte konkurrencedragter og -badebukser kan have, men de dele er ikke vigtige for nybegynder. Det er mest noget de erfarne konkurrencesvømmere går op, og omhandler bl.a. konkurrencebadetøj der er mere velegnet og specialdesignet til nogle stilarter og svømmelængder end andre.

Men igen, de dele er ikke vigtige for en nybegynder. For at sige det kort; i første omgang skal man gå efter materialesammensætning, og helt i starten er det godt at vælge en med mere polyamid og mindre elastan. De er både mere behagelige at svømme i, de koster ikke en formue og holder længere, indtil man har helt styr på, hvordan man tager en konkurrencedragt eller -badebukser rigtigt på.

Hvilket konkurrencebadetøj er så bedst til nybegyndere?

For den rigtige nybegynder

Nærmest uanset hvem man spørger eller hvor man læser om konkurrencebadetøj, så er der en generel konsensus om, at Arena ST 2.0, der både findes som badebukser og badedragter, er den bedste serie af konkurrencebadetøj til nybegyndere. Det specielle ved denne serie er, at de er lavet med højt indhold af polyamid og knap så meget elastan. Det gør, at det ikke sidder særlig stramt, og derfor er mere behagelig at svømme i.

Selvom det ikke er den hurtigste serie på markedet, så er det en af de mest komfortable, hvilket er vigtigt for nybegyndere. Her handler det mere om at få en god og behagelig start end at slå rekorder.

Desuden lægger serien i den absolutte lave ende af prisspektret, hvilket betyder, at det er et godt sted at starte, uden du behøver at investere store summer. Det vil være lidt ærgerligt at have købte det dyreste og bedste på markedet, for så at nå frem til konklusionen, at konkurrencesvømning ikke alligevel var noget for dig. Til sidst skal det nævnes, at grundet det høje indhold af polyamid er denne serie nok det mest holdbare konkurrencebadetøj, hvilket er en stor fordel for nybegynderen.

Den øvede nybegynder

Hvis man er konkurrencesvømmere, der lige er niveauet over nybegynder, begynder man at have en god nok teknik, til at man vil få gavn af en mere specialiseret konkurrencedragt- og badebukser. Her vil indholdet af elastan være lidt højere og de vil have flere carbonpaneler. Disse vil give en bedre kompression og støtte til specifikke muskelgrupper, der vil gøre dig hurtigere i vandet.

I den kategori vil Arena Carbon Air 2 være et rigtig godt valg, og den fås både som konkurrencedragt og -badebukser. Den lægger dog oppe i et lidt højere prisleje, men hvis du er en aspirerende konkurrecesvømmer, er den alle pengene værd. Dertil kommer, at den er tilpasset alle stilarterne, så det kan godt være, man ikke får en konkurrencedragt eller -jammer, der er specialiseret, men til gengæld er man sikker på, at den ikke hindrer dig, uanset hvad du svømmer.

Hvis man lige skal have et praj omkring, hvornår det er passende at investere i en Carbon Air 2, så er den generelle tommelfingerregel, at det er til dem, som træner mellem 3-5 gange om ugen. Derudover får man mest ud af den, hvis man har et fornuftigt konkurrenceniveau - med de nødvendige teknikker - da dens fordele ellers ikke vil komme dig til gavn.

Den færdige nybegynder

Når du begynder at nå et niveau, hvor du ikke længere vil betegnes som nybegynder, så er det tid til at opgradere. Her vil man typisk træne mere end 5 gange om ugen og have helt styr på de fleste svømmeteknikker - til at punkt hvor dit niveau kun bliver bedre med småjusteringer. Her vil Arena Carbon Flex konkurrencedragter og -jammers, samt Arena Carbon Core FX, der både fås som konkurrencedragter og -jammers, det du skal gå efter.

Her har man fintunet de små detaljer og materialesammensætningen, så man får den mest optimale kompression, støtte og fart i vandet. Særligt er materialerne designet til at løfte benene mere op i vandoverfladen, hvilket gør dig meget mere strømlinet. Man er oppe i de høje prislejer, men man vil også kunne mærke det i vandet og se det på sine tider. Da konkurrencesvømning er meget præget af vandmodstand, vil små detaljer og fintuninger give en bedre hydrodynamik. Og da vandmodstand er meget større - end f.eks. luftmodstand under løb - vil selv de mindste forbedringer gøre en stor forskel.

Brug en træningsdragt til træning

Selvom det kan være fristende at bruge sit konkurrencebadetøj til træning også, så er det ikke noget, der kan anbefales - af flere grunde:

1. Konkurrencebadetøj er så specialiseret i sine materialer, at de bliver slidt hver gang, du tager det på. Det betyder også, at de bliver løsere i strukturen og dermed langsommere i vandet.

2. Det er slet ikke nødvendigt at træne i konkurrencebadetøj, da det her handler om at træne styrke og teknik og ikke at slå personlige rekorder.

3. Det er ikke unormalt, at det tager op til 20 min at tage sit konkurrencebadetøj på, da det skal sidde så tæt som muligt, hvilket også betyder, at de kommer i mindre størrelser.

4. Selvom det er vandafvisende, vil konkurrencebadetøj stadig blive vådt og dermed tungere. Da et træningspas ofte varer i timer, giver det ikke mening at bruge konkurrencebadetøj, da det vil miste sin effekt.

Særligt det sidste er værd at overveje, også når man er til konkurrence. De professionelle svømmere har ofte mere end én konkurrencedragt eller -jammers med, som de skifter imellem heats. Dertil kommer at noget konkurrencebadetøj også er designet til specifikke stilarter, men den del behøver man ikke spekulere over, før man når det højeste niveau.

Derudover skal man også tænke over, at konkurrencebadetøj har mistet mange af sine egenskaber efter at være brugt 12 gange. Det skyldes, netop at det bliver løsere i materialerne, og dermed med tiden ikke kommer til at sidde lige så tæt til kroppen. Det giver mere vandmodstand og man bliver derfor langsommere i vandet. Men det er sjældent et problem for nybegynder, da det ofte ikke er her de små marginaler gør en forskel.

Derfor er det også en god ide at bruge træningsbadedragter og -jammers til træning, så man ikke slider på sit dyre konkurrencebadetøj. Her kan med fordel vælge noget badetøj, der stadig er meget strømlinet i vandet, hvilket kunne være en tætsiddende badedragt med høj benskæring og crossback eller et par gode tætsiddende jammers.

Som mand kan man også gå tilbage til de gode, gamle 70’er og Mark Spitz tiden og vælge et par gode tætsiddende trekantede badebukser. Til træning handler det om at have en god komfort, da man ofte er i vandet i lang tid, og for stramt badetøj vil kunne ødelægge en god træningssession. Derudover er det en bare med at træne derudad og drømme stort.

🎁 Dagens gavebod

Du er kun 450 kr. og 2 tilføjet produkt(er) fra en gratis wet/dry bag til badetøj 😍

Gratis wet/dry bag til badetøj

[GRATIS GAVE 1] Watery wet/dry swim-care bag

Gratis anti dug spray

[GRATIS GAVE 2] Watery Anti Dug Spray

Gratis vandtæt mobilholder

[GRATIS GAVE 3] Watery vandtæt mobilholder - Storm - Sort

Gratis vandtæt bum bag

[GRATIS GAVE 4] Watery vandtæt bum bag - Talia - Blå

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk
 • Søgeresultater
 • Produkter

Søgeresultater

  Ingen resultater for ""

  Spørg vores kundeservice

  Ring til os

  71 74 71 94

  Skriv til os

  support@watery.dk

  Åbningstider

  Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

  Chat med os

  I højre hjørne