Tilbage til oversigten

Derfor er babysvømning godt

Det er svært at finde aktiviteter, der har de samme gavnlige virkninger for den lille, som babysvømning har. Selvom det kan virke angstprovokerende, at tage den lille med i vandet, så er det mest en frygt, der planter sig i hovedet. For man glemmer det måske lidt, men babyer har svømmet i vand i 9 måneder, så de er faktisk ikke helt uvante med elementet.

Det betyder også, at de har de rette forsvarsmekanismer, som helt automatisk beskytter dem mod at sluge vand eller komme til at trække vejret under vand. Og derfra er det bare at udnytte de fordele som vand og babysvømning har for barnets udvikling.

Hvorfor er babysvømning godt?

Der findes et hav af gavnlig virkning for dit barns udvikling, ved at tage baby med i vandet. Det gælder både de fysiske fordele, men særligt også for relation mellem forældre og barn. For der findes ikke mange andre aktiviteter, hvor man på samme måde er så tætte i længere tid ad gangen. Det skyldes - helt åbenlyst vil man måske mene - at baby ikke kan svømme, og derfor er afhængig af at blive båret rundt og støttet i vandet.

Hvis man tager den del og lægger sammen med, at langt de fleste babyer og børn elsker vand, ja så har man den perfekte kombi. Og det er kun én af de mange fordele, ved at springe ud i babysvømning. For ikke nok med at man får en meget tættere relation, så har det også en positiv indvirkning på babyens fysisk.

Da vand minder om et vægtløst medium, er der mulighed for at udvikle alle de 7 sanser, nemlig syns-, høre-, lugte-, smags-, berørings-, ledmuskel- og labyrintsansen. Særligt den sidste er vigtigt, da det vil give en bedre balance og koordination, der i sidste ende vil kunne gøre det nemmere for babyer at lære at gå.'

Derudover er det også med til at forebygge vandskræk, hvilket senere i livet kan blive en stor hindring. Det vil du kunne læse meget mere om og hvordan du overkommer vandskræk i vores blogindlæg om vandskræk. 

Man skal dog holde sig for øje, at der i starten kan være en hvis tøven fra babyer, når de kommer i vand. Derfor er det ikke alle der sprudler af grin og glæde, når de kommer i vandet, men her er det vigtigt at være tålmodig. Da der foregår så meget nyt omkring babysvømning, vil det også give en masse sanseindtryk, der kan virke overvældende. Man skal huske, at alle indtryk kan være en helt nye, og derfor er der også meget der skal bearbejdes på en gang.

Her er det vigtigt, blandt andet at holde øjenkontakt med sin baby og selve være afslappet i vandet. Ens egen måde at være i vandet på, vil smitte af på babyer, og derfor vil de også føle sig mere trygge, hvis de kan fornemme, at deres forældre er trygge.

Hvornår må man starte til babysvømning?

Der findes lidt forskellige divergerende holdninger til, hvornår babyer må starte til babysvømning, men der er dog konsensus når det kommer til babysvømning alder. Her er det vigtigt, at tjekke med de steder der tilbyder babysvømning omkring, hvad deres egne retningslinjer er.

Det kunne f.eks. være på hjemmesiden By i Bevægelse, der anbefaler at babyen er min. 8 uger gammel fra terminsdatoen, og som ikke har åbne sår (bl.a. fra navlen) og ellers er sund og rask og ikke lider af luftvejsinfektioner. Her vil man også se hvilke forskellige niveauer, der er af babysvømning.

Andre steder vil man kunne opleve, at man allerede kan starte fra babyen er 7 uger gammel, men generelt er det anbefalet omkring 7-8 ugers alderen. Det vigtigste er, at baby er sund og rask og ikke lider af sygedomme, som kan blive forværret af at være i vand.

Hvilke øvelser findes der til babysvømning?

Der findes et hav af forskellige øvelser til babysvømning, og de fleste hold har helt faste rutiner. De forskellige øvelser skal allesammen være med til, at introducere babyer til vandet på forskellige måder, samtidig med at de udvikler sig rent motorisk og indenfor de 7 sanser. De mest generelle steder vil øvelserne være tilrettelagt, så barnet skal flyde på ryggen, dykke, opleve glæden ved vand og holde vejret.

Det sidst lyder måske helt vildt, men babyer er faktisk født med det der kaldes 'dykkerrefleksen'. Det betyder, at kroppen helt automatisk lukker af, så snart de får hovedet under vand. Ved at udfordre denne refleks, vil man kunne lære børn bedre at holde vejret under vand, hvilket på længere sigt vil gøre dem mere trygge i vandet.

Fælles for alle øvelser er dog, at det skal være sjovt og trygt for babyer og være i vandet, og jo mere man vænner dem til det, jo bedre ruster man dem til at lære at svømme, når de bliver ældre. Derudover er babysvømning en sjov og livsbekræftende kontakt mellem baby og forældre, da man vil opleve, at babyer kan grine helt hysterisk over de forskellige øvelser.

Er du blevet inspireret af, hvad babysvømning kan gøre for dig og din baby, kan du på forhånd downloade de mest gængse øvelser. Det vil også kunne forberede dig som forælder i forholdt til, hvad de kan forvente. Alt i alt så vil babysvømning være en unik mulighed for dig og din baby sammen at opleve glæden ved vand.

Det rette udstyr til babysvømning er vigtigt

Som alle ved, så kan babyer ikke fortælle, hvornår de skal på toilet. Og da en svømmehal ofte skal tømmes helt, når uheldet er ud, så er det vigtigt, at man har styr på udstyret. Det vil man også opleve som krav de forskellige steder, der tilbyder babysvømning. Men hvad er det så man skal have med? Det kan du blive klogere på her:

  • Blebadebukser - Er absolut den bedste måde til at undgå lækager. De sidder stramt omkring lår og talje, og holder derfor alle "uheld" ude af vandet.
  • Våddragt til børn - Det er ikke altid, det er nødvendigt, men skal man være i vandet i længere tid ad gangen, kan det være en god ide med en våddragt. Den holder på varmen og giver en smule opdrift, der kan hjælpe på nogle af øvelserne.

  • Svømmesæde - Den er muligvis ikke så relevant til på hold, men hvis man selv træner med sin baby, kan det være en god måde at introducere dem til vand og skabe sikkerhed - f.eks. på en ferie.
Dette er det mest gængse udstyr man skal bruge, men er der noget der mangler, kan du finde alt vores udstyr til babysvømning lige her. Derudover kan vi kun anbefale, at man kaster sig ud i det, da det vil giver et helt særligt bånd mellem dig og din baby.
}
Billigst eller prismatch

Vores pris-robotter opdaterer dagligt alle vores priser ift. konkurrenterne. Misser de, så udnyt vores prismatch med svar indenfor 24 timer.

+310.000 glade kunder

Med +6 år i markedet, så har vi hjulpet flere end nogen andre med udstyr til vandsport. Heldigvis kan vi prale af 5.200 5-stjernede anmeldelser (4,7 ud af 5.0).

08-16 support

Vi er sat i verden for at hjælpe. Derfor er vores kundeservice åben mandag til fredag fra 08 til 16 samt lørdag og søndag mellem 09 og 15. Kontakt os på chat, telefon og mail.

1 dags levering

Det kan du opnå ved bestilling før kl. 22:00 alle ugens dage - også i weekenden. Vi sender med DAO, Bring og GLS. Gratis fragt over 599 kr.

365 dages returret

Vi hader stress. Så du har altid 365 dage til at ombytte dine varer. Returnering tager 1-4 dage og behandles indenfor 24 timer.

Psst.. tilmeld dig Watery´s nyhedsbrev og få rabatkode til en gratis gave (værdi: 50 kr.)

Afmelding kan altid ske. Forvent ca. 1 ugentlig mail. Ved tilmelding accepteres vores persondatapolitik.