Crawl Svømning – Lær at svømme crawl trin for trin [videoer]

At få styr på crawl som svømmestilart kræver faktisk bare at du følger disse 9 lette og grundlæggende trin – vist med undervandsvideoer. Med dem kan du på få uger gå fra knap nok at komme frem af i vandet til at mestre teknikken i crawl. Læs med og få mine tips fra en karriere som elitesvømmer gennem 10 år.

Crawl Svømning – Lær at svømme crawl trin for trin [videoer]
Indholdsfortegnelse

Crawl består grundlæggende af fire ting: Et benspark, vejrtrækning, en rotation og et armtag. Alle disse fire elementer skal kombineres for at opnå den naturlige position og fremdrift i vandet. Hvordan du netop opnår dette vil jeg gennemgå med dig lige herunder i 9 konkrete trin:

1. Først skal du have en ide om hvordan crawl ser ud

Helt simpelt er crawl jo én ud af fire svømmestilarter – og faktisk den man svømmer hurtigst i. Som skrevet ovenfor handler stilarten om at kombinere arme, ben, vejrtrækningen og en rotation i kroppen. Hvordan dette foregår helt optimalt kan du se her:

Her sparker benene naturligt og automatisk bagi, armene føres skiftevis gennem over og under vandet alt imens kroppen roterer når armene skifter. Derimens foretages vejrtrækningen til side.

Men nu ved du i hvert fald hvad det handler om – og hvordan du optimalt set skal svømme crawl

2. Start med at lære at flyde

For at opnå den naturlige position højt oppe i vandoverfladen for både ben, hofte og hoved, så er det første du skal have styr på bare at kunne ligge deroppe i overfladen.

Dette kaldes nemlig ”at flyde”.

En god måde at øve dette på er ved at skubbe fra ved kanten med fødderne og derefter flyde gennem vandet, mens dine arme og hænder er samlet og strakte foran hovedet. Dette gør du alt imens du kigger ned mod bunden.

Kan du kun ligge der i 3 sekunder uden at benene begynder at synke ned mod bunden, så er der lidt at arbejde på. Kan du til gengæld ligge der i 10 sekunder, så er du rigtig godt med.

3. Kom i gang med bensparket

Det første jeg ville gå i gang med, når du har styr på at flyde, det er helt klart bensparket. For uden et naturligt benspark, så drøner dine ben med lysets hast mod bunden, og det kommer man altså ikke fremad af.

Derfor bør du starte med at få fat i en svømmeplade (alternativt en aquaorm til at ligge under armhulerne) og holde den strakt ud foran dig med armene. Derefter begynder du at sparke frem og tilbage med benene.

Helt naturligt vil benene bevæge sig op ad.

4. Bensparket skal komme fra hoften – og ikke være for store

Når mange laver ovenstående, så laver de det man kalder “cykel-ben”. Altså hvor man bøjer i knæet når man sparker.

Dét er den værste fejl du kan lave.

I stedet skal knæet være så godt som naturligt strakt, mens selve bensparket i stedet skal komme fra hoften, som bevæges frem og tilbage.

På den måde opnås det mest kraftfulde benspark samtidig med du undgår skader og knæproblemer efter kort tid.

En anden ting at være opmærksom på  er at bensparket heller ikke skal være sådan nogle store elefant-benspark. Tilgengæld skal bensparket i crawl være små, hurtige spark frem og tilbage frem for store, langsomme og dybe spark.

En sidste ting er at fodleddet skal være helt afslappet, da et spændt fodled skaber bagudrettet modstand, hvilket gør fremdriften betydeligt mindre.

5. Sæt benspark og vejrtrækning sammen

For at kunne komme godt igang med at trække vejret korrekt I crawl-svømning, så tager du til at starte med igen en svømmeplade, som du placerer foran dig.

Forskellen er nu at i stedet for at have to hænder ovenpå pladen, så lader du den ene arm ligge ned af siden. Hvilken det er, er lige meget – du vælger den der er mest naturligt for dig.

Herefter sætter du af fra kanten, sætter benene i gang også drejer du ellers hovedet op til den side, hvor armen hænger ned af kroppen, trækker luft ind og puster ud nede under vandet.

Her er den vigtige detalje at du drejer hovedet frem for at løfte hovedet.

For når du løfter hovedet fremad, så kommer du helt naturligt til at ligge forkert i vandet, hvor overkroppen løfter  sig, mens benene ender nede på bunden. Det kommer du ikke til at svømme stærkt af.

Denne vejrtrækning til siden påvirker så også at du kommer til at rotere i overkroppen, hvilket er det du skal.

6. Så skal crawl-armtaget på

Her bliver det lidt sværere. For nu skal du både holde gang i bensparket, sikre en vejrtrækning til siden og beholde rotationen i overkroppen – og nu altså sætte armene på.

Måden det foregår på i crawl er at armene kører rundt som to møllehjul på hver sin side af kroppen på skift.

Du sætter armene i foran dig, kører armen ned under vandet og presser på dette ned mod din ofte og fører så hånden tilbage frem foran hovedet over vandet. Dette sker skiftevis for armene.

I forhold til vejrtrækningen, så trækker du luft ind, når armen i vejrtræningssiden er over vandet og når den er under, så puster du luften ud under vandet. Dermed har du hele tiden en vejrtræknings-arm og en udpustningsarm.

En god måde at komme i gang med dette på er ved at bruge en svømmeplade, som ligger foran dig. På denne holder du skiftevis med den ene arm og den anden arm.

7. Tilpas armtaget til det korrekte

Når du så skal have armtaget og hele crawl svømningen på plads, så er der helt sikkert noget der skal tilpasses.

Ofte er det en god ide at bruge et par svømmefødder i denne periode, da disse giver et naturligt fremdrift, således du har mere overskud til at koncentre dig om overkroppen.

Når armene sættes foran kroppen, så skal de være på en linje fra kroppens midterakse – altså ud for midten af din pande. Sætter du dem ind over kroppen, så kommer du til at slingre i din svømning og kommer du til mat sætte armene i for bredt, så skaber du stor modstand.

Armene skal sættes i så langt fremme som muligt. På den måde opnår du det længste/største tryk på vandet.

Når du så trykker under vandet, så skal du sørge for at armen ikke er stiv, så det bliver mølle-arms svømning, men i stedet at albuen er bøjet i 90 grader, for på den måde at opnår en større flade at trykke på vandet. Dette træk skal så først afsluttes nede ved hoften.

Når du så er kommet ned til hoften med armen under vandet, så trækker du stille og roligt hånden op af vandet ved at bøje den. For så at få hånden tilbage foran dig, så skal du tænke på at du har en lynlås i siden af kroppen, altså fra hoften og op til armhulen, som du skal lyne op med tommeltotten når du bevæger hånden fremad.

Samlet set ser det sådan her ud:

8. Find din naturlige rytme

Når du så kommer i gang med crawl svømningen, så skal du prøve at finde en naturlig rytme, som passer til dit niveau. 

For de fleste passer det med vejrtrækning hvert andet crawl armtag, altså i samme side hver gang. 

På den anden side foretrækker nogle at trække vejret hver 3. armtag, så vejrtrækningen kommer skiftevis til siderne. 

FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT

Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.

Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!

Succes!

Bedste råd til din crawl svømning

De tre vigtigste ting at have fokus på ved din crawl svømning er din hovedstilling, armtaget og fodledet. Til disse tre ting vil jeg her give dig det bedste råd du bør have i baghovedet, når du svømmer

1. Vær afslappet i dine fodled

Når dit crawl benspark sparker derud af, så glemmer mange at være afslappet i fodledet og spænder istedet for helt op. Det må du bare ikke gøre. 

For med et afslappet fodled, så følger foden vandets bevægelser og du opnår et naturligt benspark. Med et spænt fodled giver du tilgengæld bagudrettet vandmodstand, så du ingen steder kommer. 

2. Hold hovedet naturligt ned mod bunden

Du er nok ikke den eneste, hvis du ligger og kigger direkte fremad når du svømmer crawl. Det er dog en stor fejl, da det giver unødvendig modstand i vandet. 

Tilgengæld bør du kigge nedad - og lidt fremad. 

For at sikre den korrekte hovedstilling, så skal vandoverfladen ramme dig ca. midt på panden eller lidt ovenfor. 

Når du så skal trække vejret, skal hovedet drejes til siden - ikke løftes. Løfter du istedet hovedet, så opnår du at komme til at ligge skråt i vandet med benene på vej ned mod bunden og overkroppen over vandet. Det vil vi gerne undgå.

3. Sæt dine arme naturligt og let i vandet

Når du skal sætte armene i vandet, så skal det ske på en linje ud for kroppens midterakse - altså ud fra midten af panden. Sætter du dem ind over midten, så risikere du skulderskader og sætter du dem bredere opnår du et unaturligt tryk på vandet. 

For at sikre dette, kan du være opmærksom på at du bøjer din arm når du fører den frem og kommer op af vandet. Dertil kan du tænke på at du har en lynlås i siden af kroppen, fra hoften og op til armhulen, som du i forbindelse med fremføringen skal lyne op ved hvert crawl armtag. 

Optimer din crawl teknik med udstyr

Rigtig mange benytter udstyr til at optimere deres teknik, der findes adskillige forskellige former for udstyr der optimalt kan hjælpe dig med dette. Herunder har vi samlet en kort liste over anbefalede produkter:

Finger Paddles:

Hvis du vil optimere dine armtag, så er finger paddles et essentiel "værktøj" til at hjælpe dig på vej. Ved brug af finger paddles vil du opleve mere styrke og forbedring af positionering i form af at de fremmer høje albuer. 

Vi anbefaler specifikt Speedo Finger paddles her. 

Arena centersnorkel - Swim Pro III - Sort

Arena centersnorkel - Swim Pro III - Sort

295 kr.
(8)

4.5/5

Snorkel:

En snorkel er et perfekt redskab til at optimere din crawl, med en snorkel fjerner du vejrtrækningsaspektet og kan dermed koncentrere dig fuldt ud med at finjustere teknikken. 

Vi anbefaler til dette Arena Swim Snorkel her. 

Ønsker du en unik snorkel som fremmer fremdrift, så er MP Focus snorklen her anbefalelsesværdig. 

[section=featured_product2] [section=featured_product3]

Svømmefødder:

Svømmefødder kan benyttes til stort set alle stilarter, men er i forhold til crawl exceptionel god til at du kan holde benene oppe imens du lærer teknikken. Dertil giver det ekstra hastighed. 

Vi anbefaler Arena Powerfin Pro her, hvis du har smalle fødder.
Vi anbefaler DMC her, hvis du har brede fødder.

Næseklemme:

En vigtig faktor du skal mestre når du lærer crawl er din vejrtrækning, med en næseklemme undgår du at få vand i næsen når du tager hovedet op for at få luft, hvilket er super effektivt. 

Vi anbefaler Watery Active næseklemmen her.

Watery næseklemme - Active - Sort
-20%
🔥
Testvinder
(28)

55 kr.

69 kr.

Watery næseklemme - Active - Blå
-20%
🔥
Testvinder
(28)

55 kr.

69 kr.

Watery næseklemme - Active - Klar
-20%
🔥
Testvinder
(28)

55 kr.

69 kr.

Ørepropper:

De fleste svømmere bryder sig ikke om vand i øret, simpelthen fordi det i sig selv ikke er behageligt, men at det også kan give betændelse. Uanset hvilken stilart du svømmer så vil et par ørepropper være anbefalelsesværdigt.

Vi anbefaler Watery Active ørepropperne her

Watery ørepropper - Active - Grå
-20%
🔥
Testvinder
(22)

55 kr.

69 kr.

Watery ørepropper - Active - Klar
-20%
🔥
Testvinder
(22)

55 kr.

69 kr.

Watery ørepropper - Active - Blå
-20%
🔥
Testvinder
(22)

55 kr.

69 kr.

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
  • Søgeresultater
  • Produkter

Søgeresultater

    Ingen resultater for ""

    Spørg vores kundeservice

    Ring til os

    71 74 71 94

    Skriv til os

    support@watery.dk

    Åbningstider

    Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

    Chat med os

    I højre hjørne