www.watery.dk

Daniel Johannesen

Ove Jensens Alle 31 D, 8700 Horsens Danmark

Ove Jensens Alle 31 D, 8700 Horsens Danmark

Din kurv - Din kurv -

3 for 2´s pris Lageroprydningen er i fuld gang - Vælg 3 produkter fra denne kategori og få 1 gratis - Klik her

Vandvorter er en form for virusinfektion, der kan ramme os alle. Du er især i risikogruppen, hvis...

Jeg er 20 år gammel og indehaver og ide-mand af Watery.dk. Jeg har efterhånden svømmet over 13 år som både baby, barn og nu elitesvømmer med over 7 træninger om ugen i Horsens. Elsker alt der har med vand at gøre, hvilket mine indlæg her også afspejler.

Vandvorter

Opdateret sidst d. af Daniel Johannesen Læsetid: ca. 9 minutter.

Vandvorter er en form for virusinfektion, der kan ramme os alle. Du er især i risikogruppen, hvis du kommer meget i svømmehallen. De er superirriterende, men heldigvis ikke farlige i sig selv. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har fået vandvorter, og hvad du skal være opmærksom på, kan du blive klogere her. Naturligvis er det også en god idé at søge læge, hvis du er bekymret, eller hvis du gerne vil have vorterne behandlet. Der findes flere forskellige behandlingsmetoder, hvis de ikke forsvinder af sig selv.

Hvad er mollusker/vandvorter?

Mollusker er det, vi på dansk kalder vandvorter. Det er små knopper, som sidder rundt omkring på huden. Der kan både være mange og få, og de kan have forskellige størrelser. De stammer fra en virusinfektion med poxvirus i de yderste hudlag, men du oplever altså ikke andre symptomer end dem, så du bliver ikke decideret syg af at have dem. Faktisk kan du have vandvorter i lang tid, uden du opdager det.


Mange bliver bekymrede, når de opdager vorterne, fordi de umiddelbart ser mærkelige og unaturlige ud. Det er en lidelse, som generelt ikke er specielt velkendt, og derfor er den ikke altid nem at diagnosticere selv. Dog er de ret nemme at genkende, når først du ved, at de findes. 

Hvis du opdager noget, du tænker kan være vandvorter, kan du med fordel ringe og spørge om hjælp til vandvorter hos en hudlæge og evt. bestille tid, så du kan få din mistanke bekræftet. 

Hvordan ser vandvorter ud?

Vandvorterne bliver fra 2 til 10 mm. i diameter. De er glatte, perlelignende knopper med en fordybning i midten, som indeholder en geleagtig masse. Vandvorterne kan både være hudfarvede, hvide eller rødlige. Nogle får mange, og nogle får få vandvorter, men de sidder som regel i de samme områder. Uanset hvor mange du har, kan du få dem behandlet, men det kan være forskelligt fra person til person, hvor meget de generer, alt efter hvor mange du har rundt omkring på kroppen.  

 

Hvem får vandvorter?

Som sagt kan alle få vandvorter, men nogle grupper er mere udsatte end andre. Først og fremmest er der rigtig mange børn, der får vandvorter. Især børn, der går til svømning eller lider af eksem, er i risikogruppen. De mindste børn i børnehave- og vuggestuealderen er mere udsatte end os andre.

Voksne kan også få vandvorter, men det forekommer sjældnere end hos børn. Voksne med nedsat immunforsvar skal være opmærksomme på, at de er mere udsatte for at få dem end andre. Selvom vandvorterne kan være lettere ubehagelige at se på og irriterende at have på kroppen, er de som nævnt tidligere ikke farlige, og derfor skal du ikke være bekymret for vorterne som sådan, hvis du får dem.

 

Hvor på kroppen kan du få vandvorter?

 Du kan få vandvorter mange forskellige steder på kroppen. De kan opstå omkring:

  • Brystkasse
  • Ryg 
  • Ansigt
  • Arme
  • Ben
  • Kønsdelene

 

Er vandvorter farlige?

Vandvorter er som udgangspunkt en godartet sygdom, der går væk af sig selv, hvis du venter længe nok. Det kan tage op til 2 år, før de forsvinder. De er ikke farlige, og du skal derfor ikke være bekymret, hvis du får dem. De kan dog være indikator for, at din immunforsvar er svækket, hvilket kan være god grund til at tage et lægebesøg for en sikkerheds skyld.

 

Hvad er symptomerne på vandvorter?

Symptomerne på vandvorterne er relativt simple, fordi de kun relateres til selve vorten. Selve vandvorten kan genkendes som en blank knop på huden med en fordybning i midten. Ofte kommer der molluskel eksamen, inden vorten forsvinder igen. Det er rødt og kløende, men bør altså ikke give anledning til bekymring, eftersom det er tegn på, at vorten er på vej væk. 

Hvordan stilles diagnosen?

Både din almindelig læge eller en hudlæge kan stille diagnosen. Vorterne er nemme at genkende for det trænede øje. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn har fået vandvorter eller eksem, kan lægen hurtigt finde ud af det for dig, så du kan få sagen afklaret.

 

Hvorfor får man vandvorter?

Der er forskellige grunde til, at folk får vandvorter. Når vi taler om børn, er det ofte, fordi de leger tæt op ad hinanden og putter ting i munden. Derfor er børn, som svømmer meget, også mere udsatte end andre. I svømmehallen er der nemlig mange situationer, hvor virussen har mulighed for at sprede sig. 

Som voksen kan man for eksempel få vandvorter ved brug af fælles håndklæder til at tørre hænder i, men den mest normale årsag er igennem samleje. Fordi de smitter via direkte nærkontakt, kan de altså også betragtes som en seksuelt overført sygdom. Af samme årsag ses der ofte vandvorter i skeden eller omkring penisområdet hos voksne.

 

Er vandvorter smittende?

Som det fremgår ovenfor, er vandvorter smittende. De er dog ikke så smittende, som man måske skulle tro. Af den årsag er virussen heller ikke så udbredt som mange andre småvirusser. Den smitter mest ved direkte kontakt, men også ved indirekte. Dog er risikoen for indirekte smitte meget lille. 

Fra man er smittet, varer der to til otte uger, før molluskerne bryder frem. De smitter kun, imens de er synlige. Efter du har rørt dem, skal du altid huske at vaske hænder, ellers forøger du risikoen for at smitte andre.

 

Er vandvorter arveligt?

Nej, vandvorter er en virusinfektion, og de er ikke arvelige. Tilbøjeligheden til dem kan dog være større, hvis et barn lider hyppigt af eksem, og det er ofte forårsaget af sensitiv hud, som kan arves fra forældrene.

 

Disse behandlinger findes mod vandvorter

  • Lokal mollusker behandling/Molusk: Molusk består af 10% kaliumhydroxid kutanopløsning og fås i håndkøb
  • Kirurgisk fjernelse: Vandvorter kan fjernes kirurgisk, men det kan være smertefuldt. Dette sker enten ved at indholdet prikkes ud med en kanyle, eller ved at lægen skraber dem bort med en skarpske (Lille skarpt instrument). Huden lokalbedøves inden med en bedøvende creme
  • Frysebehandling: Vandvorter kan ligeledes frysebehandles

Ofte er det dog ikke nødvendigt med behandling. Det er en fredelig sygdom, som forvinder af sig selv uden behandling. Derfor er det vigtigt, at behandlingerne kun tages i brug, hvis der er en reel grund til det. Vær opmærksom på, at vandvorter efterlader små ar, som forsvinder med tiden. Det kan du ikke forhindre, og det har derfor ingenting med behandlingsmetoden at gøre.

 

Bør du kontakte lægen?

Du bør kun kontakte lægen, hvis du er i tvivl om noget, eller hvis vandvorterne generer dig. De kan godt klø eller gøre ondt, og så skal de selvfølgelig fjernes. Hvis et barn har rigtig mange generende mollusker og meget molluskel eksem, bør det tilses af en læge. Voksne med et stort antal af vandvorter på kroppen bøg undersøges for nedsat immunforsvar af deres læge, da det er en lidelse, som kræver behandling. 

 

Det kan du selv gøre

I første omgang gælder det om at være tålmodig og vente, da vandvorterne som sagt forsvinder af sig selv, men det kan godt tage lang tid. For at forhindre smitte skal du huske at vaske hænder, hvis du berører vorterne. Hvis et barn har vandvorter, er det vigtigt at huske barnet på, at hun eller han skal forsøge at lade dem være, og at hænderne skal vaskes oftere end normalt.

Hvis vandvorterne ikke er forsvundet af sig selv i løbet af nogle måneder, kan du forsøge at pensle dem med vortemidler. Her er Molusk i første omgang et oplagt valg, fordi det kan købes i håndkøb på apoteket. Der er ikke noget galt, hvis de er længe om at forsvinde, men det kan selvfølgelig genere dig, at de er der.

Du kan også forsøge med alternativ behandling mod vandvorter. Her er Zymaderm mod vandvorter et godt bud på en naturlig blanding, der ikke indeholder decideret medicin, men naturlige ingredienser, som kan virke reducerende i forhold til forekomsten af vorterne.  

 

Måder at undgå eller forværre vandvorter

Som udgangspunkt er det svært helt at undgå vandvorter. Hvis dit barn kommer meget i svømmehallen, vil hun eller han altid være i risikogruppen. Har dit barn tendens til eksem, kan det godt hjælpe at smøre med en god creme dagligt.
Voksne er som sagt ikke så udsatte. Hvis du vil undgå vandvorter igennem seksuel overførsel, er det en god idé at bruge kondom, selvom det ikke garanterer, at du ikke bliver smittet.

Du må aldrig selv prikke hul på vandvorterne. Det kan både være smertefuldt, og det kan også gøre, at du får infektioner eller tydelige ar. Derfor er det bedre at få lægen til at skrabe dem væk, hvis du vil have dem fjernet. 

 

Hvornår bør du søge hjælp?

Når du eller et barn har mange generende vandvorter og molluskel eksem.

Kan vandvorter være farlige?

 Nej, vandvorter kan ikke være farlige.

Hvor normale/hyppige er vandvorter?

Vandvorter er ganske normale, især hos børn. Rigtig mange børn vil få en vandvorte eller to i løbet af deres barndom. Relativt mange voksne får også vandvorter på et tidspunkt i deres liv.

Når du først har haft vandvorter én gang, kommer de sjældent tilbage. På den måde er virussen meget ligesom skoldkopper. Hvis du er sund og rask, kan du derfor regne med, at vorterne er et overstået kapitel, når først de er forsvundet.

 

http://www.sygeboern.dk/sygdom/vandvorter

https://www.webapoteket.dk/artikler/vandvorter  

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/papler-nupret-udslaet/mollusker-vandvorter/

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Bemærk at din kommentar først vises, efter den er blevet godkendt af en administrator.

Tidligere sete Vis alle sete
Luk menu

Historik

Luk menu

Anbefalet til dig

Luk menu

Favoritter

Ingen favoritter fundet