Vandaerobic er sjovt og giver god motion

Her kan du læse om, hvad vandaerobic er, og hvordan det foregår. Vi kommer blandt andet ind på, hvilken slags øvelser, der indgår i træningen.

Vandaerobic er sjovt og giver god motion
Indholdsfortegnelse

Vandaerobic er en sjov og effektiv måde at træne på. Det er et godt alternativ eller supplement til træning i fitnesscentret eller til anden form for motion. Man får bevæget hele kroppen, og man får pulsen op. Samtidig er det en træningsform, der er skånsom for ryg og led. 

Hvad er vandaerobic?

Vandaerobic er en form for vandgymnastik, der har fokus på pulstræning. Tempoet er højt med kraftfulde bevægelser. Man løber, hopper, sparker og laver mange andre dynamiske øvelser i vandet. Man træner både musklerne, kredsløbet og kroppens bevægelighed generelt.

På mange måder er vandgymnastik en mildere træningsform end gymnastik på land. Det skyldes, at man ikke bærer sin egen kropsvægt, fordi kroppen bæres af vandets opdrift. Det aflaster og skåner ryggen og leddene. På grund af vandmodstanden risikerer man heller ikke voldsomme eller ukontrollerede bevægelser, der kan medføre skader. 

Hvem kan dyrke vandaerobic?

Alle kan dyrke vandaerobic uanset deres alder eller fysiske form. Da vandet bærer kroppen, er træning i vand egnet til ældre mennesker eller til mennesker, der er svagelige eller overvægtige. 

Det er også god træning for dem, som gerne vil udføre hård fysisk træning. Træningen er alsidig og intensiv, så man vil med sikkerhed kunne forbedre sin kondition. Da man møder modstand i alle retninger fra vandet, er det god træning for kredsløb, muskler og bevægelighed. 

Hvis man gerne vil træne meget og have et træningsprogram med vekslende idrætsaktiviteter, er det en god idé at inkludere vandtræning. Derved sørger man for, at muskler og led belastes på forskellige måder, så man ikke får overtrænet. Herved kan man undgå skader, der kan komme af en for ensidig belastning.

Hvordan foregår vandaerobic?

Timen begynder med opvarmning. Som regel varmer man op i ca. 10 minutter med dynamiske bevægelser, hvor man bruger hele kroppen. Opvarmningen foregår altid på lavt vand.

Efter opvarmningen går man videre med at udføre vandaerobic øvelser, som består af meget varierede bevægelser. Øvelserne udføres for det meste individuelt, men der kan indgå øvelser i par eller grupper.

På nogle hold udfører man også øvelser på dybt vand, men som regel foregår det meste af træningen på lavt vand. Man afslutter træningen med strækøvelser. Udstrækningen varer ca. fem minutter og er koncentreret om de store muskelgrupper.

Vandaerobic øvelser

Øvelserne består af forskellige former for bevægelse, hvor man kommer igennem hele kroppen. Det er bevægelser som løb og hop sammensat med andre kropsbevægelser som rotationsøvelser, sidebøjninger, bagoverbøjninger og fremadbøjninger. Man kan for eksempel lave sprællemandshop i forskellige retninger, spark, knæløft og saksehop.

Herudover laver man bevægelser med arme og hænder. Man kan skovle vandet frem og tilbage med hænderne, bokse i vandet mv. Nogle gange bruges håndvægte også, eller man kan trække eller skubbe en svømmeplade for at øge vandmodstanden.

På nogle hold anvender man muskeltræningsøvelser. De foregår som regel ved bassinkanten, hvor man holder fast i kanten med hænderne eller fødderne. Muskeltræningen består af øvelser for mave, ryg, arme, lår og balder. Det er øvelser som benspark, benbøjninger, rygtræk, skulderpres og armhævninger op ad kanten. Man kan også lave kraftige svømmebevægelser og plaskeøvelser. 

Eksempler på vandaerobic øvelser:

 • Man marcherer, mens man vrider overkroppen, først i normalt tempo og derefter gradvist hurtigere 
 • Man marcherer med løftede knæ så højt som muligt 
 • Man løfter venstre knæ og højre arm, mens man står på det højre ben. Så hopper man over på det venstre ben, mens man løfter højre arm. Sådan hopper man skiftevis fra det ene ben til det andet
 • Man sidder på svømmepladen og skal holde balancen ved at bevæge armene i vandet 
 • Man dykker ned under svømmepladen og trækker den ned mod sig

FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT

Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.

Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!

Succes!

Metoden til vandaerobic

Som regel er et vandaerobic program tilrettelagt, så der er nogenlunde den samme intensitet under hele træningen. Der er dog nogle former for vandaerobic, som er mere sportsprægede. Her kan der være indlagt kortere perioder, hvor man udfører øvelser med en højere intensitet. 

Instruktøren viser alle øvelserne fra bassinkanten, så alle let kan se dem. Øvelserne vises i et langsomt tempo, da de ikke kan udføres hurtigt i vandet. Nogle gange kan instruktøren også hoppe i vandet for at hjælpe eller vejlede.

Man benytter sig ofte af en række redskaber i træningen. Blandt andet bruger man svømmeplader, bolde, vægte og skumcylindere. Redskaberne bruges både for at gøre træningen sjovere, men de bruges også som hjælp eller modstand afhængig af øvelsens karakter. 

Nogle gange bliver redskaberne brugt til en form for cirkeltræning. Her skifter man mellem at bruge de forskellige redskaber i et bestemt tidsinterval, inden man skifter over til det næste redskab. 

Hvor kan du dyrke vandaerobic?

I mange svømmehaller kan man tilmelde sig et vandaerobic hold. Hvis man bor i en mindre by, kan det være, at man bliver nødt til at tage ind til en større by for at være med på et hold. Man kan helt sikkert finde hold med vandaerobic i København. Hvis man vil gå til vandaerobic i Aarhus er det heller ikke et problem, ligesom man sagtens kan finde hold med vandaerobic i Odense eller andre større byer. 

Nogle feriecentre og vandlande har også vandaerobic på programmet, så man kan træne sammen med familien i ferien. 

Hvor ofte og hvor længe?

En træningstime på et hold varer typisk 45 minutter. Når man er tilmeldt et hold, er der træning en gang om ugen. Hvis man gerne vil træne oftere, kan det nogle steder være muligt at tilmelde sig til flere hold. Så kan man gå til træning to eller tre dage om ugen. Mange vælger også at kombinere træningen i vandet med andre former for træning på land. 

Det er en god idé at udføre forskellige former for træning, så man bruger kroppen på forskellige måder. Man kan kombinere vandaerobic med alle andre former for træning. Det afhænger af, hvad man har lyst til, og hvad man gerne vil opnå med træningen. Generelt siger man, at det er godt at få pulsen op i 20 -30 minutter mindst to gange om ugen. 

Lavt eller dybt vand

Den mest almindelige vanddybde til vandaerobic er mellem 120 og 150 cm. Det vil sige, at man træner, mens man står i vand til brystet. Det er vigtigt, at vandstanden ikke er for lav. Så vil der være for lidt opdrift, og vandmodstandens støddæmpende virkning vil være mindre.

Nogle gange kombineres øvelser både på lavt og dybt vand, hvor der indgår bevægelse både over og under vandet. Hvis træningen foregår på dybt vand, vil man enten flyde eller træde vande, mens man udfører øvelserne. Her kan svømning og dykning også indgå i træningen. 

Som regel foregår træningen dog på lavt vand, hvor man sagtens kan bunde. Så man skal ikke afholde sig fra at melde sig på et hold, hvis man ikke kan svømme. Normalt får man heller ikke hovedet under vand. 

Man kan eventuelt forhøre sig hos instruktøren, inden man tilmelder sig, hvis man ikke kan svømme eller ikke kan lide at få hovedet under vand. Der er også mulighed for at bruge svømmebælte eller svømmevinger, hvis der i træningen indgår øvelser på dybt vand.

Hvilket udstyr kræver det?

Der kræves ikke noget specielt udstyr til vandaerobic, men som regel bruges forskellige former for redskaber i træningen.

Man bruger ofte svømmebælter og svømmeplader i forskellige størrelser. Der bruges også aflange skumruller eller skumcylindere i forskellige størrelser, som man kan sidde eller ligge på, eller som man kan skubbe dem rundt i vandet. Herudover kan man bruge nogle specielle handsker, der ligner svømmefødder. Til muskeltræning anvendes ofte træningselastikker, træningsbånd, håndvægte og ankelvægte. 

Watery svømmehandsker - Blå
Vælg størrelse
🔥 Under 30 tilbage
Se størrelser
(3)

175 kr.

 

Beco pool noodle
Vælg farve
🔥
Testvinder
Se størrelser
(7)

75 kr.

 

Watery svømmeplade - Heat - Lilla
-16%
(21)

185 kr.

219 kr.

Beco svømmebælte til junior / voksne - Mono (60 kg) - X-Large (Grøn)
🔥 Under 15 tilbage
(4)

225 kr.

 


Der benyttes også redskaber som bolde, hulahopringe og stepbænke. Man kan også anvende stave, som man sætter af med på bassinets bund, så man kan hoppe eller svinge sig i forskellige retninger. Når man træner på dybt vand, bruger man ofte svømmebælte eller svømmeplade.

Hvilken beklædning er nødvendig?

Man har almindeligt badetøj på, når man udøver vandaerobic. Hvis man udfører øvelser under vandet, kan man også benytte badehætte og svømmebriller. Hvis man ikke kan lide at få vand i ørerne, eller hvis man bliver generet af larmen i svømmehallen, kan man eventuelt bruge ørepropper.

Herudover er det en god idé at bruge badesandaler eller badesko, når man er i svømmehallen. Så risikerer man ikke at glide på de våde fliser, der kan være meget glatte. 

Musik til vandaerobic

Vandaerobic træning foregår som regel til musik. Musikken er mest for motivationens skyld, for det er nærmest umuligt at følge rytmen i øvelserne. På grund af vandmodstanden vil man være ude af takt til musikken det meste af tiden. 

Musikken løfter stemningen og giver en mere energisk oplevelse. Der bliver brugt meget forskelligt musik indenfor forskellige genrer. Mange instruktører bruger tidens populære popmusik og vælger musiknumre, der har en glad og positiv stemning. Det kan også være, at de vælger gamle hits fra 80’erne eller 90’erne. Det er op til instruktøren, hvilken musik der bliver valgt, så vandaerobic musik kan variere meget.

Fordele og ulemper ved vandaerobic

Der er mange fordele ved at dyrke vandaerobic. Først og fremmest er det sjovt og giver god motion, og det er skånsomt for leddene på grund af vandmodstanden. Det kan dog også have nogle ulemper, især for dem der ikke synes om at skulle ned i det kolde vand. 

Fordele

 • En sjov og energigivende aktivitet
 • Vandtræning er skånsom for ryg og led
 • God konditionstræning
 • Forbedrer blodcirkulationen
 • Øger smidigheden
 • Giver bedre udholdenhed og styrke
 • Afhjælper stress og giver øget velvære
 • Velegnet for alle aldre og fysiske tilstande

Ulemper

 • Vandet kan føles koldt
 • Nogle bryder sig ikke om klorvand
 • Hvis man er blufærdig, kan det være ubehageligt at gå fra omklædningsrummet ud til bassinet i badetøj

http://marinaaagaardblog.com/2017/10/04/kend-din-traeningsform-vandaerobic-vandtraening-og-aqua-fitness/

https://fitogfrisk.dk/cardio/svoemning/hvad-er-vandaerobic/

https://fitogfrisk.dk/fitness/vandaerobicrutine-10-effektive-oevelser/

http://www.ballerup-gymnastik.dk/Aqua-Fitness

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
 • Søgeresultater
 • Produkter

Søgeresultater

  Ingen resultater for ""

  Spørg vores kundeservice

  Ring til os

  71 74 71 94

  Skriv til os

  support@watery.dk

  Åbningstider

  Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

  Chat med os

  I højre hjørne