Sådan fjerner du nemmest vand i øret
Når du har fået vand i øret – fx efter svømning eller bad – kan det føles som om, øret er tilstoppet, og lyde bliver dæmpede. Det er som regel ufarligt, men det kan være både irriterende og forstyrrende. Heldigvis findes der flere dokumenterede og simple metoder, som kan hjælpe vandet med at løbe ud eller fordampe.
Hos Watery.dk – hvor vi selv er aktive svømmere - har vi prøvet de fleste metoder på egen krop. Nogle virker med det samme, mens andre kræver lidt tålmodighed – og det kan være forskelligt fra person til person. Herunder finder du vores bedste metoder til at fjerne vand i øret:
1. Hold dig for næsen og "blus ud" (Trykudligning, Valsalva-metoden)
Hold dig for næsen med to fingre, luk munden og pust forsigtigt ud gennem næsen, som om du prøver at puste næsen uden at lade luften slippe ud. Gentag et par gange, indtil du mærker en lettelse i øret – ofte kan du høre et lille “pop”. Og nu burde vandet løbe ud af øret.
Denne metode – kaldet Valsalva-manøvren – skaber et overtryk i svælget, som kan åbne det eustakiske rør, der forbinder mellemøret med næsen. Når røret åbnes, kan vandet drænes eller trykket udlignes. Vi har selv haft god erfaring med denne metode efter svømning, især når vandet føles som om det sidder lidt dybere i øret.
2. Læg en varmepude eller varm vaskeklud på øret
En mere mild og simpel metode til at fjerne vand i øret, er hvor du lægger dig ned med det tilstoppede øre opad, og placer en varmepude eller en varm, fugtig vaskeklud over øret. Lad den blive liggende i 15-20 minutter, og gentag om nødvendigt efter en kort pause. Du kan også forsøge at vippe hovedet nedad bagefter, så tyngdekraften kan hjælpe vandet ud.
"Hvorfor virker det?" - Varmen er med til at udvide øregangen og gøre vandet lettere flydende, så det kan sive ud af sig selv. Vi har oplevet, at denne metode især virker godt, når vandet ikke sidder helt fast, men bare lige generer – f.eks. efter lange svømmepas i koldt vand. Det er en skånsom og afslappende løsning, som mange af vores kunder også har haft succes med.
3. Hæld hovedet på skrå og bank let på det modsatte øre
Vip hovedet til siden, så det øre, hvor du har vand, vender nedad. Brug så din hånd til at give små, blide slag på det modsatte øre eller siden af hovedet. Hop eventuelt lidt op og ned samtidig for at forstærke bevægelsen.
Denne metode udnytter tyngdekraften og de små stød til at få vandet til at bevæge sig udad gennem øregangen. Vi bruger den ofte selv – især lige efter svømning – fordi den er hurtig, simpel og ofte virker med det samme. Den kræver ikke andet end en smule tålmodighed og lidt fysisk bevægelse.
4. Hop let op og ned – gerne med hovedet på skrå
Stil dig op, vip hovedet til siden med det tilstoppede øre nedad, og hop let op og ned i 20–30 sekunder ad gangen. Du kan gentage det flere gange, indtil du mærker, at vandet bevæger sig eller “giver slip”.
Hoppebevægelserne kombineret med hovedets position skaber naturlige rystelser og tyngdeeffekter, som kan hjælpe med at løsne og frigive vandet i øret. Denne metode anbefaler vi oftest til børn og unge, da den er nem at udføre.
5. Brug vandskydende vat til at absorbere vandet
Form et lille stykke vandskydende vat (kan købes på apoteket) og placer det forsigtigt i det tilstoppede øre, uden at presse det dybt ind. Lad det sidde i 10–15 minutter, og skift det eventuelt ud, hvis det bliver fugtigt.
Det særlige ved vandskydende vat er, at det er designet til at absorbere fugt, uden at klistre eller trække ørevoks med ud. Vi har brugt denne metode i mange år – især når vi har svømmet i koldt eller klorholdigt vand og gerne vil undgå irritation. Metoden kan bedst beskrives som en skånsom og passiv løsning.
6. Lad vandet fordampe naturligt
Hvis du ikke føler ubehag eller smerter ved vandet i øret, så kan du blot vælge at lade vandet fordampe af sig selv. Sørg for at holde øret tørt og undgå at bruge vatpinde eller fingre til at fjerne det manuelt. Gå rundt normalt, og efter nogle timer vil vandet typisk være forsvundet.
Viser det sig, mod forventning, at ovenstående 6 muligheder ikke virker for dig, så findes der heldigvis andre løsninger.
Både vi, og rigtig mange af vores kunder, har stor succes med vores Macks Dry-n-clear Ear Drying sæt (Find produktet herunder). Det er et specieltudviklet udstyr, af en af de førende amerikanske øre-læger, til netop at fjerne vand fra øret.
Du skal blot dryppe, 4 til 5 dråber, ind i øret og derefter tørrer det overskydende vand i hele øregangen (og samtidig fjerner den en evt. prop i øret).
Det lyder måske lidt magisk, men det virker rent faktisk med det samme.

Mack´s ear drying kit mod vand i øret - Dry-n-clear
4.4/5
Dette skal du ikke gøre for at fjerne vand i øret
Mange tror at den bedste og nemmeste måde at fjerne vandet eller propperne inde i øret på, er ved at stikke fingeren eller en vatpind så langt ind som muligt. Dette er helt forkert, og man skal stoppe med det lige med det samme, da det kan være farligt. Det skader nemlig øret og kan rent faktisk give dig dårlig hørelse.
I stedet skal du følge ovenstående løsningsmetoder (da de virker og er anbefalet af læger), eller skal du søge læge.
Årsager til at du får væske i øret
Årsagen til, at du får væske i øret (mellemøret) skyldes at du har nedsat funktion i det eustakiske rør, som er en forbindelse mellem mellemøret og svælget inde i øret.
Grunden til, at du har det kan skyldes, at du ikke så længe siden har haft infektion, allergi eller også har vandet og lufttemperaturen været meget koldt, for så er risikoen for vand i øret meget større.
Dertil er det også oftest børn i skolealderen eller i børnehaven der oplever vand i øret – mest fordi de hyppigere bliver udsat for forkølelser, og derved bliver mellemøret svækket.
Du kan blive meget klogere på øret via disse specialist beskrivelser.
Skyl det ud ved en læge – hvis vandet bliver siddende
Sidder væsken stadig inde i øret efter ca. 3-6 måneder og du har prøvet vores anbefalede løsninger, så bør du kontakte din egen læge for hjælp.
Det er faktisk også sådan at man ca. hvert 12 år anbefaler, at man får skyllet sine øre ved en læge. Har du ikke fået gjort det, og sidder der stadig vand fast i øret, så kan det nemlig tyde på at der er et eller andet mere galt end som så.
Nogle finder nemlig ud af, ved lægen, at vandet skyldes enten
- Skimmelsvamp i øret
- Bakterier der sidder i mellemgangen
- Øregangseksem
Så er du i tvivl, så er det bedste nok at opsøge din læge.
Ved lægen skylles øret igennem med en lille vandslange, så både ørevoks og vandet i øret bliver "skyllet væk".
FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT
Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.
Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!
3 hurtige fakta om væske i mellemøret
Væske i mellemøret er en betegnelse for når væske sidder bag trommehinden
Væsken inde i øret går som regel over af sig selv og som udgangspunkt er behandling ikke nødvendig. Kun hvis det ikke er gået væk efter nogle uger burde man opsøge læge.
Væsken kan både være tyndtflydende, sej eller slimet
Sådan undgår du vand i øret i fremtiden
Når man først har døjet med vand i øret, så vil man allerhelst gerne undgå det i fremtiden. Heldigvis er der flere måder at undgå det på.
Den bedste måde (og mest ultimative løsning) at undgå vand i øret er, at bruge sådan en Ear dryer efter ens ture i vandet. Her har vi (elite-svømmere) og mange af vores kunder, bedst erfaring med den fra Macks, hvorfor vi har valgt at have den i vores sortiment.
Det unikke ved denne er at du, dit barn eller andre, på under 1 minut kan lufttørre hele øregangen, så du aldrig igen får en følelse af propper i øret.
Du finder Macks Ear dryer mod propper/vand i øret her.
4.6/5
Mack´s ear dryer mod vand i øret
Sådan kommer symptomerne på vand i øret til udtryk
Når du har væske eller vand i øret, kan det føles ret generende – både for børn og voksne. Symptomerne kan variere fra en let propfornemmelse til en mere irriterende trykken i øret, der ikke rigtig vil forsvinde.
For børn viser det sig ofte ved:
- Urolig søvn eller hyppige opvågninger
- Irritabilitet og mere gråd end normalt
- Midlertidigt nedsat hørelse, som kan gøre barnet mindre opmærksomt
For voksne og større børn er de typiske symptomer:
- En følelse af, at øret er lukket eller proppet til
- Lettere hørenedsættelse, hvor lyde virker dæmpede
- Kortvarige episoder med mild ørepine eller en prikkende fornemmelse
Ørepropper kan skåne dig for "svømmerøre" og problemer
Løsningen på ovenstående "problem" med ørene, kunne meget vel være ørepropper. Det er faktisk det de er lavet til - at undgå vand inde i ørene. Men normale ørepropper vil både falde ud, ligesom de heller ikke ville kunne holde vandet ude. Det kan til gengæld specielle ørepropper til svømning.
Generelt er det bare en god ide at anvende ørepropper i ørerne, når du svømmer. På den måde undgår du at vand i det hele taget løber igennem øret.
De bedste ørepropper på markedet efter at have prøvet alle i vores sortiment er klart disse Swimears ørepropper, som automatisk former sig efter dit enkelte øre. Der findes både en voksen model her og en junior model her.
Hvis du leder efter et alternativ der er mindre bekostelig, så har vi selv hos Watery.dk udviklet disse Active ørepropper i tre forskellige farver som har en ergonomisk form og giver derfor en tæt pasform.
Vi ved nemlig personligt at et par gode ørepropper kan gøre underværker for at undgå vand i ørene og dermed øge glæden ved at svømme.
I hvert fald brug ørepropper, når du tager i svømmehallen umiddelbart efter at have været ude i kulde og blæst, været forkølet eller været syg, så er du på den sikre side.
Dog er den bedste løsning uanset hvad at bruge ovenstående Ear dryer. Med den er du helt sikker på at undgå dette problem fremadrettet.
Og skulle det ske alligevel, så er den hurtigste og billigste løsning mod vand/propper i øret lige nu og her, altså dette Ear drying kit, som er verdens mest anvendte. Alle tre-fire produkter burde i øvrigt være i enhver svømmers hænder, der tit døjer med dette irriterende problem med vand i øret.
En god badehætte sammen med ørepropperne vil man også kunne sikre sig helt mod vand, da de dækker øregangen og holder dem på plads.