Det går jo ikke at vælge den forkerte, vel?
Bag denne guide står jeg – Daniel, ejer af Watery.dk og tidligere elitesvømmer gennem 10 år, men nu motions triatlet. Jeg har om nogen erfaring med åbent vand svømning, og har bla. gennemført flere åbent vand og triathlon stævner, og har derigennem opbygget en stor viden om og erfaring med våddragter. Denne vil jeg efter bedste evne forsøge at give videre til dig herunder – men sidder du alligevel tilbage med spørgsmål til sidst, så smid endelig en kommentar herunder. Så glæder jeg mig til at uddybe :-)
Opdateret 2020 med Video: Bedste anbefalinger af våddragt mht. niveau, pris og funktioner
Køb og læs mere om alle de anbefalede våddragts-modeller her
Hvorfor overhovedet svømme med en våddragt?
Lad os starte med at slå det først. I Danmark er vandtemperaturen uanset tid på året stort set altid så lav, at det nærmest altid er et must at svømme med våddragt – uanset om det er til den daglige svømmetræning i det åbne vand eller til selve konkurrencen.
Men udover at en våddragt beskytter kroppen mod det kolde vand ved at holde den varme og hindre at det kolde vand kommer tæt på kroppen, så fører en våddragt også en del flere fordele med sig:
- Giver dig øget opdrift, som specielt dårligere svømmere nyder godt af
- Beskytter dig mod vand- og brandmænd
- Reducerer vandmodstanden pga. deres specielle glatte overflade
- Giver dig den nødvendige bevægelsesfrihed
- Holder dine muskler varme, så du undgår nedkøling undervejs og efter
- Forlænger åbent vand sæsonen
Så udover at den har en varme funktion, så hjælper en våddragt til svømning faktisk også på din hurtighed i vandet.
Fun Fact: Det er ikke unormalt at den rigtige våddragt giver op til 2 minutter pr. 1000 svømmet meter.
Regler for brug af våddragt
Dansk Triatlon forbund har opsat en række grundlæggende regler for brug af våddragt under triatlon stævner og åbent vand stævner. Det gælder også hvornår /hvilken vand-temperatur det er påkrævet at svømme med våddragt, hvor tyk våddragten må være mv.
Du kan finde reglerne for brug af våddragt fra Dansk Trithlon Forbund her, men grundlæggende gælder følgende for alle age-group svømmere (alle undtagen elite):
- Ved vand-temperaturer under 14 grader, hvilket nærmest aldrig sker under triathlon stævner i sommer månederne i DK, så kan distancen blive forkortet og dermed opholdet i vandet formindsket
- Ved vand-temperaturer mellem 14 og 22 grader er våddragt obligatorisk
- Ved vand temperaturer over 22 grader er våddragt forbudt (sker næsten aldrig)
Så skal du til et åbent vand eller triatlon stævne, så skal du have en våddragt at svømme i.
Desuden skal du være opmærksom på, at skal du bruge våddragten til officielle danske og internationale stævner, så må dragten max være 5mm tyk. Er den mere må du simpelthen ikke svømme i den.
FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT
Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.
Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!
Svømmedragt, tørdragt, neopren eller våddragt – hvad er forskellen og er der nogen?
Der er ufatteligt mange forskellige betegnelser for en våddragt, men det skyldes også at der er mange forskellige dragter alt afhængig af om det er en dragt beregnet til triathlon og åbent vand, kitesurfing, dykning eller andre vand-sport. Her får du en definition på de forskellige:
Tørdragt:
En tørdragt er ikke specielt egnet til forskelligt vandsport, herunder triathlon og åbent vand, da den ikke sidder tæt på kroppen, men i højere grad ”bare” dækker kroppen. Så sådan en skal DU ikke købe, hvis du skal dyrke sport i vandet.
Svømmedragt til triathlon og åbent vand:
En svømme våddragt er andet navn for en våddragt, og er hvad du har brug for, hvis du skal deltage i triathlon eller åbent vand stævne. Det er også dem vi anbefaler herunder, samt henviser til i hele den her guide.
Kendetegnene ved sådan en er, at:
- Den er lavet i Neopren
- Forholdsvis tynd (mellem 1 og 7mm)
- God og naturlig at bevæge (svømme) i
- Lynlås som sidder på ryggen
Så det er altså en almindelig våddragt, eller også kaldt svømmedragt, som du har brug for.
Hvor tyk skal en våddragt være og hvilken bør du vælge?
De mange forskellige våddragter fås i flere forskellige tykkelser.
Det har du måske allerede fundet ud af?
I hvert fald bør du være opmærksom på tykkelsen, da den er ret afgørende for både din svømning samt varmen den giver. Der findes som udgangspunkt tre forskellige tykkelser. Hvornår du bør bruge hvilken, er beskrevet her:
- 3mm: Denne tykkelse er den klart mest almindelige til brug ved triathlon og åbent vand svømning. Den giver nemlig den højeste grad af bevægelighed, men også at man kan opholde sig længe i vandet
- 5mm: Denne tykkelse bruges typisk ved åbent vand træning/stævner i foråret eller sent på efteråret, hvor vandet er knap så varmt, men giver stadig en høj grad af bevægelighed. Denne giver også en øget opdrift.
- 7mm: Sådan en tykkelse er for folk som hader kulde. Dog er den ikke særligt egnet til åbent vand svømning, da den gør det svært at bevæge sig rigtigt, ligesom den giver en helt enorm opdrift, således man får svært rigtigt at svømme. En 7mm dragt bruges ofte til dykning i stedet for almindelig svømning.
Desuden skal du være opmærksom på, at nogle våddragter faktisk som udgangspunkt er 5mm omkring benene, brystet og mave/hofterne for at hæve opdriften og dermed minimere modstanden, mens tykkelsen omkring skuldrene er mindre for at øge bevægeligheden der. Denne sammensætning er faktisk den mest optimale ifølge mig, da du dermed både får høj opdrift de rigtige steder og samtidig fuld bevægelighed omkring armene, som du jo skal bevæge hele tiden.
En sidste ting du skal være opmærksom på, som også er nævnt ovenover, er at skal du bruge våddragten til et dansk eller internationalt åbent vand eller triathlon stævne, så må den være MAX 5mm tyk. Er den tykkere bliver du forbudt at svømme i den.
Sådan tager du bedst din svømmedragt på og af
En våddragt er ikke bare lige sådan at tage på. At en våddragt ofte er lavet i neopren, gør den nemlig utrolig svær at tage på, og det kræver uden tvivl en del øvelse får det bliver barnemad at tage sådan en på.
En god huskeregel er dog altid: Tag den tid det tager og hast dig aldrig igennem det. For gør du først det, ja, så vil der med ét være huller i din nye dragt.
Se denne video og bliv en mester i at tage våddragt på:
Til triatlon er det jo desuden ret essentielt at du også kan få dragten hurtigt af igen umiddelbart efter at du er kommet op af vandet. Her kan du jo ikke være helt så forsigtig, men her er det i højere grad vigtigigre at du tager våddragten af i de rigtige step.
Hvordan du gør dette viser to af danmarks bedste triatleter her (start videoen ved 3:22 – så ser du hvordan):
Grundlæggende gælder det bare om at du sætter svømmebrillerne i panden, så snart du kommer op af vandet, tager våddragten ned af overkroppen mens du løber, tager badehætter og briller af lige inden skiftezonen, også tager resten af våddragten af når du står lige foran din skifte-stand.
Størrelse på våddragten
Valget af størrelsen på våddragten er altid det store spørgsmål. Og også her mange gør de forkerte valg.
Og for at gøre det endnu værre, så findes størrelserne ikke ”bare” i small, medium og large. Nej, de findes også i f.eks. small tall, medium tall, medium-large osv. Derfor bør du også være ekstra opmærksom, når du aflæser disse størrelsesguides, og ikke mindst opmåler dig selv.
Langt de fleste brands indenfor våddragter har en tilknyttet størrelsesguide til deres. Disse giver et godt fingerpeg om, hvilken størrelse du skal have. Derfor bør du også støtte dig i høj grad op af disse, når du skal vælge den rigtige størrelse.
Langt de fleste størrelsesguides bruger din højde og din vægt som parameter til den rigtige størrelse.
Ligger du så her imellem flere forskellige størrelser, så er en god finger regel altid: Drøjde før højde (eller sagt på en anden måde: Vægt før højde), da et par centimeter eller tre i længden ikke gør den store forskel. Derfor er det vigtigere, hvis du passer ind i flere størrelser, at du kigger på vægten end længden.
Jeg har fundet størrelsesguide til de forskellige våddragter her:
- Størrelsesguide til Orca våddragter.
- Størrelsesguide tyr Hurricane våddragter
- Størrelsesguide speedo våddragter
- Størrelsesguide Aqua Sphere våddragter – Til mænd her og til kvinder her
- Størrelsesguide Zoogs våddragter:
Når du så skal vurdere om våddragten sidder optimalt, så er det klart vigtigst at den slutter tæt oppe omkring halsen. Dvs. at du knap nok kan få en pegefinger ind mellem hud og våddragten deroppe. Ellers vil der med der med det samme trænge koldt vand i svømmedragten og ligge og skvulpe rundt, så den isolerende effekt forsvinder.
Samtidig skal du være opmærksom på at, hvis våddragten føles lidt snærende og tætsiddende på land, så vil den højest sandsynlig sidde perfekt når du først kommer i vandet. For når du først hopper i vandet, så fordeler dragten sig noget bedre og føles langt mere naturligt.
Så det bedste råd er nok: Hop altid i vandet og afprøv våddragten inden du er sikker på at det er en den rigtige størrelse.
Køb, lej eller lån brugt våddragt?
Mange nye triatleter og åbent vand svømmere overvejer muligheden for at leje eller låne en brugt våddragt i stedet for selv at købe en helt ny våddragt. Intentionen er også rigtig god, og kan for nogle nybegyndere også være et godt valg, hvis man ved man ikke kommer til at bruge dragten mere end en gang eller to, men en våddragt fungerer bare ikke ligeså godt med flere brugere.
Faktisk fungerer våddragter ligesom med sko, når det kommer til at bruge andres. Når en ny bruger den, så tilpasses den rigtig hurtigt den enkelte kropsform, og det er dermed en helt ny dragt man får tilbage. Og dermed kan du bare aldrig være sikker på, at de våddragter du kan leje eller låne, passer dig og din krop i forhold til hvis du købte din helt egen, som altid vil passe dig bedre.
Desuden vil langt de fleste åbent vand svømmere og triatleter også gerne kunne afprøve at svømme med våddragt i det åbne vand før konkurrencen, da det giver en højere grad af selvsikkerhed og ro inden, og dette er i langt de fleste tilfælde ikke en mulighed, hvis man låner eller lejer en våddragt.
Skal du vælge hel eller halv våddragt?
Et spørgsmål rigtig mange har, men som der faktisk er et rimeligt klart svar på:
Skal du bare svømmetræne i det åbne vand herhjemme eller svømme til et dansk triathlon eller åbent vand stævne, så bør du i 99% af tilfældene svømme i en hel våddragt, som både har ærmer og går ned til fødderne. Sådan en hel våddragt giver dig nemlig den nødvendige varme samt opdrift, som en halv våddragt ikke i samme grad gør.
Grunden til at du alligevel skulle vælge en halv våddragt, hvor skuldrene er fri og dermed giver mere bevægelighed, skulle være at du skal til triatlon stævne i et varmt land i udlandet.
Ellers bør du altid vælge en hel våddragt.
Brug af kropscreme / Bodyglide til mindre friktion under svømning med våddragt
En dårlig og lidt uforklarlig trend har de seneste år gået på at bruge vaselinse omkring halsen og ankler, for at formindske friktionen fra våddragten under længere svømmeture med våddragt. Men lad os lige fastslå det med det samme: Det hjælper ikke rigtigt, da vaseline faktisk langsomt gå af i vand, og samtidig ødelægger dragten stille og roligt.
Men i stedet for bør du bruge noget andet, som er lavet specielt til at mindske friktionen under brug af våddragter. Nemlig Bodyglide, som er et utroligt populært produkt specielt udviklet til at gøre svømmeturen med våddragt langt mere behagelig. Og med Bodyglide kan du være helt sikker på at det hverken går af i vand, eller ej heller speeder nedbrydningsprocessen af din dyrt indkøbte våddragt op.
Vedligeholdelse af våddragten
Passer du ordentlig på din våddragt før, under og efter brug, så kan du forlænge levetiden på dragten betydeligt meget. Seks grundlæggende tips til bedre vedligeholdelse af din dragt:
- Skyl dragten grundigt både indvendigt og udvendigt umiddelbart efter brug med ferskvand fra havet/søen. Langt de fleste Ironman og Challenge stævner foregår dog i saltvand, så vær lige opmærksom p det.
- Dragten skal hænges til tørre med vrangen ud af
- Når dragten er tør og du skal opbevare den indtil næste træning/stævne, så vend altid ydersiden ud af og sørg for at den ikke bliver krøllet sammen under opbevaringen, men hænger på en bøjle eller lignende
- Undgå at bruge skarpe negle, mens du tager den på, da det bare laver uheldige huller
- Tag dig god med tid, mens du tager dragten på. Når tykkelsen ikke er særlig stor, så kan du nemt ”komme til” at lave et hul eller to – bare spørg mig ;-)
- Skulle du alligevel få hul i din dragt, så kan det lappes med noget neopren-lim
Husker du disse seks tips hver gang din våddragt er i brug, så kan du være helt sikker på at du også har en brugbar våddragt om to, tre, fire og fem år.
Våddragt til åbent vand svømning og triathlon – er der forskel?
Nej, det er grundlæggende den præcis våddragt / svømmedragt du skal/kan bruge til begge former for svømning udendørs. Til begge er det jo nemlig vigtigt, at dragten både giver opdrift samt giver en høj grad af bevægelighed, således at man kommer hurtigst muligt fremad. Dét hjælper en rigtig våddragt til åbent vand svømning og triathlon dig med.
Våddragt til begynder – Dét bør du vælge
Rigtig mange triatleter har en tendens til altid at købe det dyreste udstyr på markedet, da det jo dermed må være det bedste. Men sådan fungerer det bare ikke altid, når det gælder våddragter.
For er du ikke tidligere konkurrencesvømmer, men derimod nybegynder indenfor svømning og triatlon og dermed ikke en sikker svømmer med en god teknik, så er det ikke nødvendigvis en fordel at vælge den dyre topmodel, da disse netop er lavet til konkurrencesvømmere, som ikke i ligeså høj grad som dig har brug for opdrift.
Desuden vil de billigere våddragter, som ofte er beregnet til begyndere, også være tykkere omkring ben og lår, da det vil give øget opdrift steder som ellers normalt ”hænger” og dermed reducere vandmodstanden.
Dog skal du opmærksom på, at begynder våddragter typisk er lavet af mindre fleksibelt gummi, og derfor kan føles mere stiv i skulderen end topdragten. Desuden er der ofte udviklet mere på topmodellerne, hvilket bla. kommer til udtryk ved de paneler på siden og under armene, som er med til at lave mindre modstand.
Pris og kvalitet hænger naturligvis sammen, men den fart, som en dragt, der er 5000 kr. dyrere end begynder våddragten, kan være minimal for svømmeren, der er begynder.
Derfor: Er du helt ny triatlet / åbent vand svømmer, og ”bare” har ambitioner om at gennemføre, så vil jeg helt klart anbefale dig bare at købe en billig våddragt til mellem 1.500 og 2.500 kroner. Så hellere bruge pengene på et par bedre løbesko eller et par sikre svømmebriller, for de ekstra funktioner og teknikker, som kommer med de dyrere våddragter, har du som nybegynder ikke behov for.
Er du derimod en habil svømmer med flere triathlon eller åbent vand stævner på samvittigheden, så kan du med stor fordel begynde at se på en af de bedre og dermed dyrere våddragter.
Køb våddragt - anbefalinger til begynderen, øvede og den professionelle
Vil du have en våddragt med den bedst mulige fleksibilitet omkring skuldrene, en høj grad af opdrift samt en lang holdbarhed, så koster det ganske enkelt. Men da prisen for de fleste åbent vand svømmere og triatleter spiller en rolle, har jeg herunder listet de seks bedste våddragter ud fra min erfaring til både den nye begynder, den øvede samt den professionelle:
Våddragt til begynder:
Disse våddragter tilhører gruppen, som vi kalder lavpris triatlon og åbent vand våddragter, som begge overholder reglen om tykkelse, samt har de 4 vigtige egenskaber med at holde musklerne varme, giver øget opdrift, reducerer vandmodstanden og alligevel en overraskende høj grad af bevægelsesfrihed (dog ikke i ligeså stor, som de dyrere top-modeller).Disse er udviklet til specielt nystartede åbent vand svømmere, som endnu ikke er helt sikre på om åbent vand svøming er noget for dem, og lige skal prøve sig selv af. Er det dig, så er det en af disse du skal afprøve:
-
Orca Open Water Core
Denne våddragt fra Orca med navnet "Openwater Core" er designet specifikt til åbent-vandssvømning. Dragten er lavet af 2.0-2.5mm neopren så den stadig er fleksibel samt kan holde dig varm i vandet. Derudover er den lavet med "HydroLite" paneler som gør at du nemmere kan få dragten af. Til sidst har den et super fedt design, hvor du grundet den stærke orange farve ikke kan undgå at blive set. Alt i alt er det en god dragt som sikrer at du kan svømme længere tid, med høj fleksibilitet uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Modellen til mænd findes her.
Modellen til kvinder findes her.
Våddragt til øvede:
På disse våddragter er der anvendt en anden type neopren, som er lidt mere smidig samt lidt glattere end den der er brugt til våddragterne til begynderne.
Er du fast indstillet på at triatlon eller åbent vand svømning er noget for dig, og har du gennemført et enkelt løb eller to før, så kan du med fordel gå op i denne klasse med disse lidt dyrere våddragter, men som til gengæld giver en øget bevægelighed, lidt flere farver samt nogle ekstra paneler, som gør vandmodstanden mindre.
På markedet for våddragter som er til nybegyndere findes der mange, denne Orca S7 er dog den vi anbefaler som værende den bedste på markedet.
Denne våddragt er beregnet til begyndere og op. Dette skyldtes at dragten har en exceptionel opdriftsevne gjort muligt af Yamamoto neoprenen.
Der er forskellige tykkelser af neopren til stede på dragten som gør at den stadig er fleksibel, derved hæmmes din svømning ikke af dragten. (5mm omkring hofte og ben, 2mm omkring skuldre og arme)
Alt i alt er det en anbefalesesværdig våddragt som hjælper med at flyde lettere, uden at gå på kompromis med fleksibiliteten når du er i vandet. Dertil har den også et super fedt design.
Modellen til mænd findes her.
Modellen til kvinder findes her
Våddragt til professionelle:
Her får du det ypperste af det ypperste indenfor våddragter, og hvor det nærmest er ren videnskab, at få dem til at blive hurtigere, mere vandafvisende samt give mere opdrift. Her er de fineste neoprentyper anvendt med den ypperste elasticitet og komfort.Disse våddragter til de professionelle, garvede eller meget ambitiøse triatleter og åbent vand svømmere, er lavet med det ultimative mål at gøre svømningen endnu hurtigere ved hjælp af unikke paneler mv. Så vil du ikke gå ned på noget, så er en af disse dem du har brug for.
- Orca Sonar
Dragten er lavet af det velkendte Yamamoto neopren men har ligeledes følgende egenskaber:
- CLS (Core Lateral Stabiliser), er paneler der giver dig tværgående stivhed omkring mavepartiet, så du netop kan opretholde en god positur og dermed en højere ydeevne.
- 39 Cell, dette er en anden type af Yamamoto neopren som er yderst fleksibelt. Derudover absorberer den ikke vand, hvilket betyder forøget fart.
Modellen til mænd findes her.
Modellen til kvinder findes her.
-
Orca Equip
Orca Equip er en af de våddragter der tilbyder maksimal fleksibilitet kontra dens tykkelse. Den er rettet mod svømmere der har optimal teknik både i forhold til arme og ben, den er derfor perfekt til svømmere der gerne vil have mindst mulig vandmodstand.
Våddragten er fremstillet i det anerkendte Yamamoto neopren, hvilket er kendt for sin elasticitet, dette betyder at du har maksimal bevægelsesfrihed.
Dertil er dragten udstyret med Super Composite Skin (SCS), hvilket garanterer sublim ydeevne.
Som nævnt er dragten super fleksibel, den er derfor optimal til den "totale svømmer", det betyder at du har kan opretholde korrekt positionering i vandet og har fuld kontrol over arm og ben teknik.
Modellen til mænd findes her.
Modellen til kvinder findes her.
PS: Passer ingen af ovenstående våddragter dig? Så tjek vores kæmpe store (faktisk DK´s største) udvalg af våddragter lige her.
Ekstra udstyr:
I tilbehør til din våddragt og svømning med våddragt, findes der en række forskellige produkter, som kan forbedre dine længere og koldere svømmeture i det åbne vand. Det gælder følgende:
Et regurlært stykke sikkerhedsudstyr til alle åbent vand svømmere, som samtidig er super praktisk. En havtaske sætter du omkring livet mens du har våddragten på, hvorefter den ”følger efter dig” når den er pustet op, og dermed gør dig ekstra tydelig for vand-scootere, folk på land og både nede i vandet. Dertil indeholder den et mindre rum indeni, hvor du kan placere pung, bilnøgler og telefon nede i. Dermed kan du også ringe efter hjælp midt ude på havet, hvis du pludselig kommer i problemer.
Vi anbefaler oftest en størrelse på 30 liter, som giver optimal opdrift samt mulighed for opbevaring. Tilmed findes Watery havtaskerne i tre forskellige markante farver, så du uden tvivl kan blive set i vandet.
Havtaskerne findes med og uden vindue, hvis du vælger havtasken med vindue så kan du se og bruge genstandene du har i det vandtætte rum, så du eksempelvis kan benytte touch via din telefon eller GPS.
Watery havtaske - Swim Buoy & Dry Bag 28L - Orange
4.84/5
Du kan se vores mest populære havtaske uden vindue her.
Du kan se vores mest populære havtaske med vindue her.
Et par svømmebriller til åbent vand svømning er ikke bare som alle andre almindelige svømmebriller. Når du skal svømme udenfor, hvor solen ofte (i hvert fald om sommeren) står højt på himlen, så bør glasset være enten smoke, mirror eller polarized for at undgå at blive blændet af solen. Samtidig foretrækker langt de fleste åbent vand svømmere et par større svømmebriller med stor ramme, da det giver en øget sikkerhed.
Watery svømmemaske til voksne - Mantis - Hvid/grå
4.68/5
Vi anbefaler oftest Watery Mantis til åbent vands svømmere her.
Ligesom med havtasken, så kan du med en synlig badehætte gør dig ekstra synlig nede i vandet, hvilket kan være forskellen mellem liv eller død. Derfor bør du altid vælge en badehætte i enten Orange, Lyserød, Gul eller lignende sprudlende farver. Dog aldrig blå, grå eller sorte farver.
Med henblik på at være tydelig i vandet, så har vi fremstillet egne Watery badehætter i markante farver, der tilmed matcher havtaskerne.
Watery badehætte (+10) - Signature - Fluo grøn
4.69/5
Du kan se udvalget her.
Ønsker du at starte sæsonen tidlig/sent, eller er du bare ret kuldeskær, så kunne et par neopren sokker, handsker og hætte være løsningen. Både støvler og hætte mindsker afkølingen af fødder og hue. Du kan også overveje neopren handsker, dog forringer det vandfølingen, men det er en individuel vurdering. I hvert fald kan disse produkter være med til at gøre åbent vand svømningen lidt mere vand. Vær dog obs. På at disse ting ikke er tilladt at svømme med under åbent vand og triathlon stævner, så det er kun til træningen op til.
Vi anbefaler stort set altid minimum 3 mm, da dette er en god tykkelse i forhold til optimal varmebeholdning uden at gå på kompromis med fleksibilitet.
Vi anbefaler dette Watery Thermal neoprensæt her.
- Friktionscreme og gel:
Bodyglide:
Mange åbent vands svømmere oplever friktionssår eller slidsår, især omkring hals og nakke. Heldigvis er nyere dragter fra eksempelvis Orca forbedret og efterlader markant mindre slidsår sammenlignet med andre våddragter.
Hvis du dog oplever slidsår på nuværende tidspunkt, så anbefaler vi at du straks benytter Bodyglide her.
Swimeze Quick Gel:
Hvis du derimod oplever problemer med at komme i din våddragt, så kan vi stærkt anbefale denne gel fra Swimeze her.
Det er super simpelt at benytte og hjælper markant med at du hurtigere og nemmere kan få våddragten på.
Afrunding
Så nåede vi i mål med denne ret vilde guide til våddragter. Jeg håber du blev meget klogere og bedre klædt på inden du skal vælge din første/næste våddragt. Men sidder du stadig tilbage med nogle spørgsmål, så smid ENDELIG en kommentar herunder - så vil jeg efter bedste evne forsøge at hjælpe lige præcis dig.