Synkronsvømning - Alt du bør vide om at komme i gang

Synkronsvømning
Indholdsfortegnelse

Hvad er Synkronsvømning?

Synkronsvømning er dans i vandet, hvor man skal udtrykke sig kunstnerisk til musik. Det er en helt fantastisk og anderledes måde at bevæge sig på i vandet, og er for alle vandhunde, store og små. Størstedelen af sportens udøvere er kvinder, men flere og flere mænd konkurrerer også i synkronsvømnings-eliten. Sporten kræver en kombination af styrke, smidighed, ynde, kontrol, koordination og kondition. Som svømmer skal man forsøge at overbevise sit publikum og dommere om, at det du laver er en leg og ikke er i nærheden af at være en udfordring. Sporten er fysisk krævende, og det kan sammenlignes med at løbe et sprintløb uden at trække vejret.

Om at gå til synkronsvømning - her i Hobro:

Synkronsvømning er en sport som udvikler krop, teknik og samtidig giver det god træning til alle muskelgrupper i kroppen. På de højere niveauer stiller sporten enormt høje krav til kropskontrol, motorik og koordination. Man er tvunget til at bruge vandet og kroppen på den helt rigtige måde, for at kunne udføre de svære, men flotte elementer i sporten.

På alle niveauer giver sporten en helt speciel vandføling. En vandføling man ikke får i andre vandsportsgrene. Man får motion på en anderledes og sjov måde, hvor man bevæger sig helt anderledes end man er vant til, mens man sammen med andre laver flotte mønstre og akrobatiske løft.
Man lærer at udnytte vandet og holde sig oppe, uden at røre bunden, da dette medfører diskvalifikation i sporten.
 
I synkronsvømning er det muligt at stille op i 4 discipliner: solo, duet, hold (4-8 svømmere), og kombihold (op til 10 svømmere). I solo er der størst mulighed for at udtrykke sig kunstnerisk til musikken, og bevæge sig mere frit og flydende, end i de andre discipliner. De tre andre discipliner kræver godt samarbejde og her skal bevægelserne rammes på samme takt, hvilket er den helt store udfordring.

Hvordan kommer man igang, hvad skal man bruge og hvad koster det?

Der er klubber landet over som tilbyder kunstsvømning, og disse klubber underviser i sporten på alle niveauer.

Disse synkronsvømnings klubber findes der i Danmark:
Sjælland: Gladsaxe, Kalundborg, Gentofte og Slangerup.
Fyn: H2Odense
Jylland: Thisted, Silkeborg og Lyseng.

En samlet oversigt over de danske synkron svømmeklubber i Danmark med kontaktinfo finder du her.

Udstyret til træningen er meget simpelt, det kræver blot en badedragt eller et par badebukser, et par dykkerbriller, en badehætte og en næseklemme. Vi står meget på hovedet i vandet, og her vil det være essentielt at have en næseklemme med sig. Dog er der nogle som ikke påvirkes af vandet på hovedet, men for mange er det en rigtig god ide at have sådan en.
 
Prisen varierer fra klub til klub, da klubberne har forskellige antal timers undervisning om ugen. Et typisk kunstsvømnings kontingent, som kan sammenlignes med et almindeligt kontingent til svømmeskolen, koster omtrent 500,- og herefter vil prisen stige i takt med træningsmængden.

Konkurrencer i synkronsvømning

Efter at man har lært de basale teknikker, og har opnået begynderniveau, kan man stille op i konkurrencerne. En konkurrence er delt op i to dele, figurkonkurrencen og musikkonkurrencen. Her vil første del af konkurrencen bestå af den såkaldte figurkonkurrence.
 
Her svømmer man seperat op foran fem til seks dommere, og viser et bestemt element. Den enkelte svømmer bliver herefter bedømt med en karakter fra 1-10. Til denne del af konkurrencen skal man bruge en sort badedragt og en hvid badehætte, således at dommerne ikke tydeligt kan skelne mellem de svømmere der svømmer ind.
 
Anden del, den såkaldte musikkonkurrence, skal man i vandet og vise den koreografi man har trænet hjemme til musik. Denne del er klart den hårdeste, da man skal udføre et program på omkring 3 min, hvor halvdelen af programmet foregår under vandet, mens man arbejder. Denne del af konkurrencen indebærer det kunstneriske element, hvor man som svømmer skal overbevise dommeren om, at ens eget program er det bedste.
Man bliver bedømt på tre felter; sværhedsgrad, udførsel og det kunstneriske udtryk.  Det kunstneriske udtryk vurderes på det udtryk du giver med ansigtet og dine bevægelser med kroppen.
 
Til anden del, skal håret sættes op i en stram knold, så håret holdes væk fra øjnene under konkurrencen. Til knolden skal man bruge elastikker og hårnåle. Når håret sættes op, smøres det med flydende gelatine, således at håret ikke går op i vandet. Derefter sættes der noget flot hårpynt fast i håret.
 
Herefter skal man have sin flotte badedragt på. På begynder niveau låner man typisk en udsmykket badedragt fra sin klub, hvor der enten er syet palietter eller limet sten på. Når man får et højere niveau vælger flere at købe en badedragt, hvor de selv kan være kreative og lime eller sy, som de vil på den. Andre vælger at få specialsyet en dragt fra firmaer, som udelukkede producere sådanne dragter.
 
Alle professionelle kunstsvømmere får syet disse dragter og dette er med til at give flere point på finish. Flere i Danmark har også fået specialsyede dragter, og det er med til at løfte kunstsvømning i Danmark til et mere professionelt niveau. 
 
Dragterne glimter vildt meget og er med til at give dommeren et indtryk af dit tema, og dermed vurdere din score for det kunstneriske udtryk bedre.
 
Sidst benytter man også make up, for at give det sidste finish på udtrykket, og for at gøre ansigtstrækkene mere tydelige overfor dommerne. Dommerne sidder langt væk, og netop derfor skal ansigtstrækkene være ekstra tydelige.

Se iøvrigt her hvordan de bedste konkurrence synkron svømmere i Hobro træner, hvad de bruger af udstyr og hvad der foregår under vandet:


 
Sammenhold

Sporten kræver et godt samarbejde mellem holdets svømmere. Svømmerne skal gerne tænke på samme måde og med det mener man, at svømmerne skal tælle takterne til musikken ens.  
 
Svømmerne skal også kende til hinandens stærke og ikke mindst svage sider. Sammenholdet bag et hold er stærkest når alle svømmere kender hinanden og på den måde vil der også være stor opbakning til dem som mest har brug for det.

Pointsystem

Som svømmer skal man ikke undervurdere hverken figurkonkurrencen eller musikkonkurrencen, da begge konkurrencer tæller 50% til den samlede score. Hvis man vil op på medaljeskamlen og opnå de høje point, så skal man både være dygtig teknisk i figurkonkurrencen, og være dygtig til at udtrykke sig i musikkonkurrencen. 

FÅ EN RABATKODE MED 10% RABAT

Rabatkoden kan bruges af alle nye kunder på alle produkter på hjemmesiden, inklusiv de produkter, som anbefales her i artiklen.

Hvad venter du på? Få mere ud af din tid i og på vandet!

Succes!

Synkronsvømning i Danmark

I Danmark er synkronsvømning ikke en særlig udbredt sportsgren sammenlignet med så mange andre. Der er omkring 11 klubber, 3 i Jylland, 1 på fyn og 5 på Sjælland, og omtrent 500 svømmere på landsplan. Indtil 2017 blev sporten kaldet ved navnet “synkronsvømning”, men i sommeren 2017, efter VM, blev det vedtaget til af FINA, at sporten skulle skifte navn til “kunstsvømning”.
 
På landsplan har Danmark 4-5 stævner, hvor alle kan deltage. Stævnerne er for alle niveauer, og flere stævner foregår over en hel weekend. Til stævnerne er der altid god stemning, og det er altid spændende til sidst, hvor vi finder ud af hvem der løber med guldmedaljerne. Hvert år kåres årets klub, som er en pris til den klub som samlet set har scoret flest point til sæsonens mesterskaber, altså DÅM/DJM og DM. Prisen har enorm prestige Danmarks kunstsvømnings-fællesskab, og der er mange klubber, som hvert år er i tæt kapløb om den.
 
Danmark afholder årligt en fælles træningslejr for alle svømmere i alle klubber, hvor der bliver hentet en international træner ind. Der er meget at lære, og det er hyggeligt at mødes på landsplan og træne på en anderledes måde med hinanden.
 
I 2016 blev kunstsvømning i Danmark introduceret til “Jyllandsholdet”. Et alternativ til et landshold, som Dansk Svømmeunion bakkede op om. Holdet henvender sig til Jyllands ældste svømmere, som egentlig havde i tankerne at stoppe. Holdet fik masser af opbakning og i 2017 måtte Jyllandsholdet afholde optagelse til holdet. Unionen bakkede endnu engang op, og betalte både undervands højtaler og trænerløn til holdet.
 
I 2018 startede et lignende hold op på Sjælland, som går under navnet “Sjællandsholdet”. Det er de to holds intentioner at stille op til landets konkurrencer og dyste mod hinanden.

Internationalt kunstsvømning

I og med at sporten er så lille, som den er i Danmark, så har vi ikke samme træningsmuligheder som mange andre lande rundt omkring i verden. Mangel på træningstid og ikke mindst træningsfaciliteter medfører dermed også et lavere niveau I Danmark, sammenlignet med udlandet.
 
I Danmark har vi haft nogle få udøvere, som har gjort sig særligt bemærkede på den internationale scene. Men sporten er i konstant udvikling og niveauet stiger for hvert eneste år, hvilket gør det svært for et land som Danmark, at følge med den hårde internationale konkurrence, og derfor sakker vi bagud.
 
Dog er der flere andre internationale stævner rundt omkring i verden, hvor vi over de sidste 15 år har haft Dansk deltagelse flere gange og endda fra flere klubber.

- Maiken Svanholm og Marie Frandsen, Swedish Open 2015
Det Danske landshold havde flere gange vundet medaljer i holdkonkurrencerne, men efter et dalende antal af svømmere på landsplan, valgte Dansk Svømmeunion at nedlægge landsholdet. Klubberne har derfor været nødsaget til at sponsorere egne svømmere og selv sørge for alt at det praktiske.
Vi krydser fingre for større udbredelse af sporten og dermed også et landshold igen i fremtiden.

Det Danske Landshold i 2011 til NM
I sporten findes naturligvis også de helt store mesterskaber, som de Danske Mesterskaber, Europamesterskab, Verdensmesterskab og sidst de Olympiske lege.

Hedder sporten synkronsvømning, kunstsvømning eller vandballet?

Sporten blev i begyndelsen kaldt “vandballet”, men efter stor udvikling i løbet af 90’erne, så blev sportens navn ændret til “synkronsvømning”. Pludselig var det ikke længere som ballet, og man bevægelse sig hurtigere rundt i flotte mønstre og lavede udfordrende koreografier.

I 2017 valgte FINA at ændre sportens navn til “kunstsvømning”. Deres belæg for beslutningen er der mange holdninger til, men FINA selv har den holdning, at sporten er ligesom kunstskøjteløb. Det er en virkelig kunsterrisk sportsgren og man fortæller enten historie eller forsøger at vise et budskab sin koreografi.

Man skal derfor ikke lade sig snyde af det nye navn, sporten er stadig sig selv, dans i vandet til musik

Kom i gang med synkronsvømning / kunstsvømning

Nu skulle du gerne være godt klædt på til at komme i gang med synkronsvømning som sport. Ihvertfald ved du forhåbentligt en del mere om sporten. 

Syntes du stadig sporten lyder sjov og interessant, så skal du dog først lige have lidt udstyr. Dette har vi lavet en hurtig liste over her:

- En svømmmerygsæk
- En drikkedunk
- Et almindeligt håndklæde
- Et større udvalg af almindelige træningsdragter
- Et udvalg af svømmedragter med kreative mønstrer og farver, som kan bruges til musikkonkurrence. Disse dragter kan nemlig bruges til at lime eller sy på. 
- Badehætter i forskellige størrelser, men minimum en i hvid (logo må gerne være synligt) da denne skal bruges til figurkonkurrence
- Helt sorte badedragter (logo må gerne være synligt) til figurkonkurrence
- Foamroller til at restitutere bedre efter de hårde træningspas
- Trænignselastikker til at forebygge skader
- Næseklemmer
- Dykkerbriller

Når alt dette er anskaffet, så skal du finde en synkron klub nær dig. 

Også skulle du vist være klar til at prøve kunstsvømning af. 

Har du spørgsmål til noget af det, så skriv endelig en kommentar herunder, så vil vi forsøge at svare. 

Artiklen her er skrevet af Cecilie Højmark, som er konkurrence kunstsvømmer i Hobro og har gået til sporten i adskillige år. Tusind tak for det. 

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
  • Søgeresultater
  • Produkter

Søgeresultater

    Ingen resultater for ""

    Spørg vores kundeservice

    Ring til os

    71 74 71 94

    Skriv til os

    support@watery.dk

    Åbningstider

    Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

    Chat med os

    I højre hjørne