15% EKSTRA RABAT PÅ OUTLET 🟡🔥

Rabatkode: 15-OUTLET

00 00 00

SPAR OP TIL +70% | +15% PÅ OUTLET!

Bliv klædt på til åbent vand: Dette tilbehør bør du bruge

Indholdsfortegnelse

Med det rette tilbehør, kan man forlænge havsvømningssæsonen med adskillige måneder - særligt hvis man dyrker åbent vand svømning i Danmark. Ikke desto mindre er det en motionsform, der både er sund for kroppen og giver en hel masse velvære, da den aktiverer de fleste muskelgrupper og stimulerer alle sanserne. Men hvad er det så for noget tilbehør, man kan have brug for?

Jo, selvfølgelig er det obligatorisk med en våddragt, som er beregnet til svømning på åbent vand. Men dens funktion er tiltænkt andet end bare at skulle holde på kropsvarmen. Den gør dig nemlig også hurtigere i vandet og giver en god opdrift, så du ligger stabilt i vandoverfladen. Kombinationen af de to ting er med til at sikre dig den bedste fremdrift, og at du ikke spilder unødvendige kræfter. Våddragter er dog en hel sag for sig selv, så hvis denne blog ikke skal blive til en roman, så vil vi hoppe over den del. Du kan du læse meget mere om våddragter til åbent vand svømning lige her og få vores bedste anbefalinger her.

I stedet for vil vi her kigge på noget af alt det andet udstyr og tilbehør, der enten er nødvendigt eller gør det sjovere og nemmere at svømme på åbent vand. Så lad os kaste os ud i det.

Hvad bør man altid have med som åbent vand svømmer?

Der findes nogle enkelte ting, der for en personlig sikkerheds skyld er nødvendigt at have med, for at undgå ulykker. Det handler primært om synlighed, da en svømmer i åbent vand generelt er svær at spotte fra både, kajakker, paddleboards og meget andet. Derfor skal der også kun ganske lidt til at give den nødvendige synlighed, og i sidste ende er det din garanti for ikke at komme til skade på det åbne vand.

Havtaske

En havtaske i neon- eller skrigfarver er absolut den bedste måde at blive set på. I bund og grund fungerer den som en svømmebøje, man har rundt om livet og som derved flyder i vandoverfladen og følger med svømmeren. Da den for det meste er det eneste, der befinder sig over vandoverfladen, så er den også det tilbehør, som giver den bedste synlighed.

Det er dog ikke den eneste funktion af en havtaske. For til forskel fra svømmebøjer så har mange af dem opbevaringsrum og vandtætte lommer, så det er muligt at have f.eks. energibar, drikkedunke, personlig ejendele og meget mere med ud. Det giver dig mulighed for lige at hydrere og få noget energi i kroppen, inden du fortsætter.

Nogle af dem er endda store nok til, at man kan bruge dem som en “luftpude” man kan holde fast om, når man lige har brug for et hvil. Et multifunktions-tilbehør om man vil, og derfor findes der også rigtige mange forskellige havtasker med hver deres fordele. Er du i tvivl om, hvordan man bedst klargøre en havtaske, så kan du finde en god guide lige her.

Badehætte i skrigfarve

En havtaske er dog ikke den eneste mulighed for at gøre sig synlig i vandet. Da hovedet er den eneste kropsdel, der konsekvent befinder sig over vandoverfladen, så er det muligt at gøre endnu mere opmærksom på sig selv med en badehætte, som kan ses fra lang afstand. Derfor er badehætter til åbent vand svømning også en kategori i sig selv, da visse farver er lettere at spotte for andre.

Men igen - ligesom havtasken - så er det ikke den eneste funktion af en badehætte, da den også holder håret på plads og dermed gør dig mere hydrodynamisk i vandet.

LED lys til havtaske og svømmebøjer

En sidste - men yderst effektiv - måde at skabe endnu mere synlighed på, er ved at have et LED lys beregnet til havtasker og svømmebøjer, og dermed er vandtæt. Det er særligt en fordel i tåget vejr eller ved tusmørke enten om morgen eller sen eftermiddag/aften. Her vil den være kraftig nok til, at man stadig vil kunne se den på en god afstand.

Tilbehør der kan forlænge sæsonen betragteligt

Som tommelfingerregel anbefaler man åbent vand svømmere at bruge en våddragt, når vandtemperaturen er under 22°C varmt, men selv ved vandtemperaturer under 25°C afgives der en del varme til omgivelserne. I Danmark er vi ikke over 22°C i vandtemperatur i særlig mange måneder af året, hvilket gør det nødvendigt for åbent vand svømmere at bruge andet tilbehør for at holde på varmen.

For selvom en våddragt dækker det meste af kroppen, så skal der ikke meget til før hænder, fødder og hoved begynder at fryse - nogle gange endda til at punkt, hvor det kan være farligt at svømme i vandet. For kramper hænder og fødder først op, så bliver det svært at holde en fremdrift i vandet.

Derfor er der selvfølgelig 3 slags tilbehør til åbent vand svømning, som måske er ret åbenlyse, men ikke desto mindre uhyre effektive:

Neoprenhætte

Neoprenhandsker

Neoprensokker

En neoprenhætte forhindrer naturligvis, at man også kan svømme med en badehætte, men de har i stedet for reflekser. Det giver ikke helt den samme synlighed, hvilket gør vigtigheden af en havtaske endnu større. Til gengæld kan du være sikker på, at den holder hoved og pande varm. Der findes forskellige typer af neoprenhætter, hvor nogle af dem har en glat overflade, mens andre har en ru/mere stof-agtig overflade. Den glatte overflade giver en meget bedre hydrodynamik, mens den ru også egner sig til andre typer vandsport.

Neoprenhandsker er den absolutte bedste måde at undgå frysende hænder og fingre på, men hvor de ikke hindrer bevægelsesfriheden. Derfor er de også beregnet til at svømme med. De fleste kommer med reflekser og et grip-lag i håndfladerne, så det er nemmere at kravle op og ned af badetrapper dækket med is eller sne. Derudover egner de sig også rigtig godt til andet vandsport.

Det sidste tilbehør der er værd at nævne, er selvfølgelig neoprensokkerne. De er ligesom neoprenhandskerne, den bedste måde til at beskytte fødderne effektivt mod kulde. Nogen vil måske mene at svømmefødder og badesko kan gøre det lige så godt, men de dækker bare ikke op over anklerne. Derfor beskytter neoprensokkerne også et større område af fødder og underben, og derudover skal det også nævnes, at nogle neoprensokker passer sammen med svømmefødder og badesko. Det er måske ikke det mest ideelle, men det kan godt lade sig gøre.

Hvis du alligevel tænker, at de skal bruge alle tre dele, så kan det bedst betale sig at købe et neoprensæt.

Styr på udstyret?

Vi har nu gennemgået det mest overordnet, man skal bruge til svømning på åbent vand - undtagen våddragt og svømmebriller. Da de to ting er en hel kategori for sig selv, så vil vi anbefale, at du læser mere om det her, hvis du har brug for en gennemgang af det også. Mere viden om udstyr til åbent vand kan ikke skade.

Derudover vil du måske på et tidspunkt opleve slidsår og ømhed fra våddragten, men det problem kan hurtigt afhjælpes med en friktionscreme

Derfra er der en masse andet udstyr og tilbehør man måske ikke lige tænker over, men som man helt sikkert har brug for. Derfor er det altid godt at følge en fyldig tjekliste, så man er sikker på at have alt det, man skal bruge for en god tur ude i det åbne vand. Bliver det hele lidt uoverskueligt i forhold til pris og nødvendighed, så kan du få et meget bedre indblik i, hvad deres kræves i forhold til niveau lige her.

Skulle du være helt ny eller en spæd nybegynder, så vil vi anbefale at læse om vores bedste råd til forberedelse af åbent vand svømning, da denne form for svømning adskiller sig markant fra den mere traditionelle. Det er både godt givet ud og kan give dig en bedre sikkerhed i vandet.

Anbefalet til dit køb

32% køber disse produkter sammen med din kurv

Luk kvikshop
Luk
  • Søgeresultater
  • Produkter

Søgeresultater

    Ingen resultater for ""

    Spørg vores kundeservice

    Ring til os

    71 74 71 94

    Skriv til os

    support@watery.dk

    Åbningstider

    Ma-Fr: 08-22 / Lø-Sø: 10-22

    Chat med os

    I højre hjørne