www.watery.dk

Daniel Johannesen

Ove Jensens Alle 31 D, 8700 Horsens Danmark

Ove Jensens Alle 31 D, 8700 Horsens Danmark

Din kurv - Din kurv -

Sommerudsalget er startet | Spar op til 60% | Find sommerens hotteste tilbud her! ☀️

Overvejer du at gå i gang med at svømme? Og kunne du godt bruge lidt hjælp til at komme ordentlig...

Jeg er 20 år gammel og indehaver og ide-mand af Watery.dk. Jeg har efterhånden svømmet over 13 år som både baby, barn og nu elitesvømmer med over 7 træninger om ugen i Horsens. Elsker alt der har med vand at gøre, hvilket mine indlæg her også afspejler.

Kom godt i gang med svømmelektionerne

Opdateret sidst d. af Daniel Johannesen Læsetid: ca. 9 minutter.

Overvejer du at gå i gang med at svømme? Og kunne du godt bruge lidt hjælp til at komme ordentligt i gang? Så er du kommet til det helt rette sted. I denne guide kan du nemlig finde masser af brugbar information om svømmelektioner. 

Vi gennemgår blandt andet lektionernes forskellige niveauer, fordelene ved svømmelektioner, målgruppen for svømmelektioner og udbydere af svømmelektioner. God læselyst og rigtig god svømning. 

Svømmelektioner til alle niveauer 

Svømmere findes på mange niveauer, og uanset dit niveau findes der helt sikkert lektioner, som passer perfekt til dig. 

Hovedstadens Svømmeklub har for eksempel fire basale niveaukategorier. Den første kategori kaldes ”Voksen Vandtilvænning”, og den er målrettet dig, der ikke er tryg ved vandet, men gerne vil blive det. 

Er du tryg ved vandet, men uvant med egentlige svømmeteknikker, falder du i kategorien ”Voksen Begynder”. 

”Voksen Let Øvet” omfatter dig, der godt kan svømme en smule, men gerne vil lære at svømme længere distancer i blandt andet 25 meter bassiner.  

Hvis du er en stabil svømmer, der blot ønsker at finpudse din teknik og kondition, er ”Voksen Øvet” din kategori. 

Niveauopdelingerne vil naturligvis altid afhænge af den konkrete udbyder, men overordnet set vil de fleste lektioner falde i én af de fire ovenstående kategorier. 

Derfor er det godt at tage svømmelektioner 

Svømning har rigtig mange fordele, og vil du nyde godt af dem, er det selvsagt essentielt, at du får styr på teknikken. Derfor er det en god idé med svømmelektioner. 

Svømning er sundt for både din fysik og dit mentale helbred. De fysiske fordele omfatter blandt andet: 

  • Kredsløbstræning, udholdenhed, kondition og opstramning 
  • Forfriskende og optimerende effekt på nervesystemet 
  • Styrkelse af immunforsvaret og det generelle helbred 

Tilmed indbefatter de psykiske fordele, at svømning: 

  • Er stressreducerende i højere grad end andre motionsformer
  • Booster dit energiniveau og egner sig godt som morgenmotion 
  • Etablerer, vedligeholder og markant styrker dit selvværd 
  • Øger din koncentrationsevne og din evne til at huske godt 
  • Har en antidepressiv effekt på grund af frigivelsen af endorfiner  

Disse ting gør, at svømning er en stærkt anbefalet motionsform for folk i alle aldersgrupper. 

Svømmelektioner til voksne 

Svømmetilbuddene er mange, og dét uanset hvor i landet du befinder dig. Er du voksen, vil du i Hovedstadens Svømmeklub højest sandsynligt befinde dig i én af de fire ovennævnte basiskategorier. 

Tilmelder du dig ”Voksen Vandtilvænning”, vil du i denne svømmeklub først og fremmest lære at kommer sikkert i og op af vandet. Du vil dertil lære din krop at kende i det fremmede element, blive tryg ved at have hovedet under vand og lære at beherske din vejrtrækning i forbindelse med vandet. 

Føler du dig allerede nogenlunde tryg ved vandet, kan du tilmelde dig ”Voksen Begynder”. Dette hold omfatter svømmelektioner, som blandt andet træner din balanceevne og dine crawlben. 

Kompetencemålene for ”Voksen Let Øvet” er stilsikker crawl, rygcrawl og brystsvømning, hovedspring og vendinger. 

På holdet ”Voksen Øvet” tilstræbes det, at du finpudser dine hovedspring og din undervandssvømning, og at du forbedrer din kondition og din evne til at holde vejret under vand. 

Hovedstandens Svømmeklub giver dig også mulighed for at fokusere på én enkelt form for svømning. Vil du for eksempel gerne lære at svømme crawl, findes der flere forskellige muligheder. Undervisningen foregår på tre forskellige niveauer, og du kan selv vælge, om du ønsker svømmelektioner over tre, fire eller fem måneder. 

På Svømmelærerens hjemmeside finder du ligeledes en lang række svømmelektioner, som uanset dit niveau kan hjælpe dig godt på vej med din svømmetræning. Hvad end du er voksen eller barn strukturerer Svømmelæreren deres undervisning i henhold til fem grundlæggende principper. 

Først og fremmest er der svømmerens balanceevne. Balance giver ro og overskud i vandet, og har du en god balanceevne, forhøjer du din chance for at blive god til at svømme. 

For det andet er der vejrtrækningen. Har du ikke kontrol over din vejrtrækning, kan du nemlig ikke have hovedet under vand. 

For det tredje er der spørgsmålet om dit fokus. Hvis du gerne vil være en dygtig svømmer, skal du lære at fokusere på én ting ad gangen. Får du styr på svømmeteknikkernes delelementer, får du nemmere ved at færdes under vand. 

For det fjerde er det vigtigt, at du får succesoplevelser i løbet af din træning. Svømning læres bedst, hvis du fokuserer på at give dig selv overkommelige opgaver og gode oplevelser. 

Sidst, men bestemt ikke mindst er der princippet om respekt og tillid. Du får mest ud af dine svømmelektioner, hvis du etablerer et godt og gensidigt respektfuldt forhold til din svømmelærer. 

Svømmelektioner til børn 

Ofte vil børn modtage én eller anden form for svømmeundervisning i skolen. Den største forskel på svømmelektioner til voksne og svømmelektioner til børn er, at børnesvømning ofte vil indebære, at barnet ledsages af en forælder. Dette gælder særligt, hvis barnet er under 5 år gammelt. 

Babysvømning er populært, både fordi det styrker babyens motorik og koncentrationsevne, og fordi det styrker forholdet mellem forælder og barn. 

Ellers adskiller børne- og voksensvømning sig ikke meget fra hinanden. Leder du efter svømmelektioner til dit barn, skal du starte med at finde ud af, hvilket niveau der passer til barnet. Derefter skal du sikre dig, at barnet får en kompetent og pædagogisk underviser – så får barnet nemlig mest muligt ud af sine svømmelektioner.  

Hvem har brug for svømmelektioner? 

Alle mennesker kan have glæde af svømmelektioner. Dette gælder også de trænede svømmere. Dog kan lektionerne særligt anbefales, hvis du er utryg ved vand. Svømning har nemlig, som vi har set, en lang række både fysiske og psykiske fordele – og det er aldrig for sent at komme i gang. 

Derfor skal børn lære at svømme

Der er mange grunde til, at børn i en tidlig alder bør lære at svømme. Ud over de fordele, som er nævnt tidligere i denne tekst, er det også vigtigt, fordi vi bor i et kystnært land, hvor der også er rigtig mange søer, åer og vandhuller, som mange af os dagligt omgås. Drukneulykkerne er mange i et land som vores, og derfor er det en rigtig god idé, at vi fra barnsben lærer at færdes i vand.  

Sådan kommer du i gang med at svømme

Hvis du gerne vil i gang med at svømme, er der flere ting, du kan gøre for at motivere dig selv. Først og fremmest skal du sørge for, at du har det rette svømmeudstyr. Svømmebriller er en rigtig god idé, og dette gælder særligt for begyndere. 

Til at starte med bør du desuden træne i korte intervaller, og det kan dertil være rart med en svømmemakker, så du ikke er alene om træningen. Se eventuelt bedreform.nu for flere gode råd. 

Gode steder at tage svømmelektioner 

Uanset hvor i landet du befinder dig, skulle det gerne være ligetil at finde en udbyder af svømmelektioner. Bor du i København, bør du overveje Hovedstadens Svømmeklub. Hvis du har hjemme på Fyn, kan du med fordel kigge forbi H2Odense. Her udbydes både lektioner i svømning, kunstsvømning og vandpolo. Svømmeskolens ABC ligger i Sønderjylland, og denne skole udbyder, som de andre nævnte, også undervisning til folk i alle aldre. 

Dansk Svømmeunion har dertil skoler over næsten hele landet, herunder i Aalborg, Helsingør, Roskilde og København. Alene i Københavnsområdet er der mange tilbud for både børn og voksne. For eksempel tilbyder Lyngby Idrætsby svømmeundervisning for voksne i Lyngby. KVIK Kastrup udbyder svømmeundervisning til voksne på Amager, og leder du efter svømmeundervisning til børn i Sundby, kan du med fordel tjekke mk31.dk. 

Hvornår har jeg lært at svømme? 

Måske har du svært ved at finde ud af, om du faktisk kan kalde dig selv for svømmer. På deres hjemmeside referer Svømmelæreren til den nordiske definition af svømmeduelighed. Den lyder, ar du kan svømme, hvis du kan tage 200 meters sammensat rytmisk svømning på både ryggen og på maven. Dog bør du sigte efter at kunne svømme en strækning på mindst 1000 meter og undervejs veksle mellem fire forskellige svømmearter. Dertil bør du være trænet til svømning i både koldt og varmt vand, kunne springe på hovedet, dykke ned til bunden i et svømmebassin og vide, hvordan du håndterer en medsvømmer, der er gået i panik. 

Har du endnu ikke tilegnet dig samtlige af disse evner, kan du glæde dig over, at den nærmeste lektionsudbyder med garanti befinder sig lige i nærheden. 

https://www.hsk.dk/voksne/svoemmeundervisning/

https://udforsksindet.dk/5-psykologiske-fordele-ved-svoemning/

https://svoemmelaereren.dk/

https://www.respektforvand.dk/i-vandet/laer-at-svoemme/hvorfor-skal-vi-laere-at-svoemme

https://www.h2odense.dk/

https://www.svoem.org/Discipliner/Aabent-vand/Her-kan-du-faa-undervisning/

https://bedreform.nu/2017/09/12/svomning-7-tips-til-at-komme-i-gang-med-at-svomme/

https://lyngbyidraetsby.ltk.dk/svoemmehal/svoemmeundervisning

https://kvikkastrup.klub-modul.dk/cms/ShowContentPage.aspx?ContentPageID=1&AliasPageName=default.aspx

https://www.mk31.dk/cms/ShowContentPage.aspx?ContentPageID=89&AliasPageName=default.aspx

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Bemærk at din kommentar først vises, efter den er blevet godkendt af en administrator.

Tidligere sete Vis alle
Luk menu

Historik

Luk menu

Anbefalet til dig

Luk menu

Favoritter

Ingen favoritter fundet